JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Belgen verwerpen vluchtelingen nog meer dan de taxshift

VTM-peiling toont ook grote meerderheid voor gesloten grenzen

Klaas Cobbaut8/10/2015Leestijd 2 minuten

94% van de Belgen wil niet nog meer vluchtelingen. 74% wil opnieuw grenscontroles. Dat blijkt uit een IPSOS-peiling in opdracht van VTM.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Een IPSOS-peiling in opdracht van (onder meer) VTM heeft enkele straffe cijfers in de aanbieding. Een meerderheid van de Belgen (55%) vindt dat er te veel asielzoekers zijn in het land. In alle gewesten vindt ongeveer de helft van de ondervraagden dat er te veel vluchtelingen hun weg hebben gevonden naar België. Opvallend: in het zogezegd ‘racistische’ Vlaanderen is het ‘vol-is-vol’-kamp nog wat kleiner (53%) dan in terre d’accueil Wallonië (60%). 

Slechts een verwaarloosbare minderheid (6%) van de ondervaagden vindt dat er nog te weinig vluchtelingen opgevangen worden. Een gigantische meerderheid (94%) is van mening dat er ofwel al te veel ofwel al genoeg (39%) mensen opgevangen worden. Terwijl in de media vaak gepleit wordt voor nog meer opvang, lijkt de publieke opinie het ‘Refugees welcome’-standpunt een epic fail te vinden. 

De VTM-peiling legt een angst in de samenleving bloot. Bijna de helft (48%) van de ondervraagden voelt zich vandaag niet veilig in België. Een meerderheid van de ondervraagden (52%) vindt dat de federale regering, met minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA), te weinig doet om het terrorisme in België te bestrijden. Ongeveer hetzelfde aantal (51%) heeft tamelijk weinig tot heel weinig vertrouwen in de veiligheids- en inlichtingendiensten.

De bezorgdheid over vluchtelingen en veiligheid doet de ondervraagden naar radicale oplossingen grijpen. Wel 73% van de Belgen wil opnieuw grenscontroles zien. Opvallend is dat het cijfer van het ‘paranoïde’ Vlaanderen (73%) opnieuw iets lager ligt dan in Wallonië (77%). Maar in heel België wil een duidelijke meerderheid een einde stellen aan het opengrenzensysteem van het Schengenverdrag.

De stille tegenstand is in het vluchtelingendossier nog groter dan bij de impopulaire taxshift. Wel 84% gelooft niet dat zijn/haar koopkracht verhoogd wordt door de taxshift. Liefst 72% gelooft dat de taxshift vooral de belangen van de hogere inkomens of de rijken dient. Slechts één lichtpuntje: 53% van de Belgen denkt dat de taxshift wel de bedrijven helpt. Zo een eer-reddend cijfer is niet te zien in de vragen die peilen naar de vluchtelingenkwestie. 

Er zijn verschillende reacties mogelijk op de peiling van VTM Nieuws. Je kan het hele IPSOS-onderzoek negeren. Je kan eruithalen wat in je eigen kraam past (bijvoorbeeld alleen de cijfers over de taxshift citeren), en zedig zwijgen over de rest. Je kan de duidelijke cijfers over asielzoekers en onveiligheid wegrelativeren of afdoen als onderbuikgevoel (alsof dat geen bestaansrecht of belang heeft). Maar je kan jezelf niet troosten met foutenmarges. Neem de grootste foutenmarge die je wilt: de cijfers blijven helder. En ze gaan niet meer weg. 

Klaas Cobbaut (1979) is ambtenaar. Hij heeft weleens gehoord dat zijn thuisstad Aalst niet de mooiste plek ter wereld is, maar dat doet hij af als laster van jaloerse kwatongen. Vanuit zijn ajuinenstad overschouwt hij lokale en vaderlandse politiek.

Commentaren en reacties