België behaalt goud voor lage inflatiecijfers
Kaarsenchart.
foto © iStock
De inflatie in België is sinds juli lager dan in de rest van de eurozone. Toch zal de Europese Centrale Bank de rente niet meer verhogen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementMet 1,6 procent inflatie doet België het beter dan de rest van de eurozone. Al betekent dat niet dat de Europese Centrale Bank de rente nu niet meer zal verhogen.
Uit het rapport van Eurostat, het statistiekbureau van de EU, blijkt België het wonderbaarlijk goed te doen. 1,6 procent inflatie, dat is een stuk minder dan de 5,3 procent van de volledige eurozone. Eurostat verwacht dat het Belgische inflatiepeil in de herfst onder nul zal zakken.
Oorzaak
Dat het inflatiepeil in België zo laag is, is vooral te danken aan de snelle daling van energieprijzen. Dat werd mogelijk doordat veel burgers overschakelden naar variabele energiecontracten, waardoor de leverancier de prijs kan verhogen en verlagen. Die contracten drukten op hun beurt de groothandelsprijzen van elektriciteit en gas .
Ook zijn er talloze energieproducten waarop lage accijnzen (een soort indirecte belastingen, red.) worden geheven, en dus betaalt de consument opnieuw minder. In andere Europese landen gaat dat allemaal wat trager, waardoor zij nog met een hogere inflatie kampen.
Om het inflatiepeil te berekenen, gebruiken statistici een soort mandje, een korf. Daarin zitten allerlei producten die zowat elke burger nodig heeft. Toch kunnen die mandjes verschillen. Zo wordt in België voor energie meer plaats (14, 7 procent) vrijgehouden in dat mandje dan in de meeste andere landen van de eurozone (10,2 procent). Dalen onze energieprijzen, dan zakt ook onze inflatie sneller.
Te vroeg gejuicht?
Het inflatiepeil mag in België dan al gezakt zijn, de kerninflatie (de inflatie zonder de voeding en energie, die veel prijsveranderingen ondergaan, red.) is dat niet. Die ligt nog steeds hoger dan het gemiddelde binnen de eurozone, wat vooral te wijten is aan de loonindexeringen. Loonindexeringen gaan samen met hogere loonkosten voor ondernemingen, maar die rekenen die gewoon door in de prijzen van hun producten.
Net om die hoge inflatie te drukken heeft de ECB, de Europese Centrale Bank, verschillende keren de rente verhoogd. Om de economie af te koelen. Nu de inflatie daalt komen er misschien ‘rentepauzes’. Maar niet alleen de inflatie speelt een rol. De rente kan ook stijgen als de economische groei meer stijgt dan verwacht. In het tweede kwartaal van 2023 steeg die met 0,3 procent, wat 0,1 procent meer is dan verwacht maar voorlopig niet voldoende voor een volgende rentestijging.
Slotsom: treuren zit er vandaag niet in, want België haalt voor een zeldzame keer een eerste (goede) plaats binnen de eurozone.
Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.
‘Gevallen grootmachten’ van Dick Harrison is ons boek van de week. Koop het nu tegen een voordeelprijs!
De ontmanteling van de stopgezette kernreactoren is nog niet begonnen, laat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle weten. Alles blijft mogelijk.