JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Beste Belgische strip is Vlaams

Pieter Bauwens13/11/2014Leestijd 2 minuten

Met de Beste Belgische strip is het zoals met ‘De Grootste Belg’ of met België zelf, er zijn er minstens twee.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ter gelegenheid van de boekenbeurs met als thema ’strips’ organiseerden Boek.be, Stripgids en Radio 1 de verkiezing tot beste Belgische strip allertijden. Ze stelden een lijst op met 25 favorieten waaruit dan door het publiek kon worden gekozen. Album 26 van Kiekeboe kwam uit die poll als ‘de beste Belgische strip aller tijden’. De top vijf van de verkiezing wordt vervolledigd door Jommeke (De koningin van Onderland), Suske en Wiske (De zwarte madam), Kuifje (De juwelen van Bianca Castafiore) en Piet Pienter en Bert Bibber (Avontuur in San Doremi).

Het antwoord op de vraag of dat resultaat al dan niet verrassend is laten we graag over aan de gespecialiseerde pers. De afwezigheid van Nero doet ons pijn aan het hart, maar dat is dan persoonlijk. Ook het steviger werk van Jean Van Hamme had hoger in de lijst mogen eindigen wat mij betreft. Maar buiten deze vragen is er een andere: hoe Belgische is deze lijst? Buiten de nominaties van Hergé, die je bezwaarlijk een Vlaming kan noemen, net zoals Van Hamme of Franquin.

Top vijf

Maar bekijk de top vijf eens? Ga met die namen de gemiddelde Waalse straat op en zeg dat dit de beste ‘Belgische’ strips zijn en men zal u meewarig aankijken. Kuifje? Ach ja, dat is Tintin natuurlijk, die kennen ze nog wel. Maar Kiekeboe? Razend populair in Vlaanderen met een verkoop tot 90.000 albums per jaar, maar in Wallonië? Volgens Wikipedia zijn er enkele albums vertaald. In het Frans verschijnen die onder de naam Fanny et cie de titels tot nu toe verschenen zijn, Le Sang Blanc en Le Cas Luc As. Diezelfde albums verschenen ook in het Engels onder de reeksnaam Jo and co als The White Blood en The Harry Golucky Affair. Maar grote verkoopresultaten hebben we niet gevonden. Al gunnen we die Merho van harte.

Zelfde verhaal voor Jommeke, de strip voorstellen in Vlaanderen is een open deur intrappen. Meer dan 50 miljoen exemplaren zouden er sinds de start van de stripreeks in 1955 verkocht zijn. Vooral in Vlaanderen. Ook Jommeke is vertaald in het Frans Gil et Jo, het Engels Jeremy and Frankie, het Duits Peter und Alexander en het Zweeds Peter och Alexander, maar buiten Vlaanderen hebben Jommeke en Filiberke, de Miekes Flip, choco en Gobelijn nooit echt succes gekend. Sinds 2011 doet men in Duitsland een nieuwe poging, met een nieuwe vertaling met behoud van de originele namen. Ook hier, vraag aan de gemiddelde Franstalige wie Jommeke is of zelfs Gil et Jo, u zal vaker een vraagteken in de ogen zien dan herkenning.

Bij Suske en Wiske als Bob et Bobette is het anders, die zijn in het Franstalige landsgedeelte iets breder verspreid. Kuifje is dan weer de eerste van oorsprong Franstalige strip in de reeks, u kent Tintin ongetwijfeld. Kuifje maakt zo wel deel uit van het collectieve geheugen van de Franstaligen.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van Piet Pienter en Bert Bibber, onbekend voor Jean met de pet. Maar ook in Vlaanderen is dat eerder een bescheiden reeks, hoewel daar toch 45 albums van verschenen zijn en er publicatie was van de strip in de Gazet Van Antwerpen.

Belgisch

Met de beste Belgische strip kan het dus aflopen zoals met de Grootste Belg. Als onze zuidervrienden er een kiezen zal de top vijf er helemaal anders uitzien. Enkel op Tintin zou ik mijn geld durven zetten. Het opent de vraag naar hoe Belgisch onze stripscène eigenlijk is. Bestaat de ‘Belgische strip’ of geloven de Vlaamse organisators van de wedstrijd graag dat er een Belgische culturele ruimte bestaat en dus een Belgische strip? Waarom dan geen Beste Vlaamse strip? Te Vlaams, vrienden van de cultuur en media? Op Kuifje na was de top vijf hetzelfde geweest. Dus wat is er dan bewezen? 

(c)

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties