JavaScript is required for this website to work.

De Roetskalender: feestjaar voor geheugen van Lage Landen

Wannes Bok5/9/2023Leestijd 2 minuten

foto ©

Standaard Uitgeverij pakt naar jaarlijkse gewoonte uit met een nieuwe De Roetskalender. Die bevat ook dit jaar sappige verhalen en opmerkelijke gebeurtenissen.

Standaard Uitgeverij pakt naar jaarlijkse gewoonte uit met een nieuwe editie van De Roetskalender. Die bevat ook dit jaar talloze sappige verhalen, opmerkelijke gebeurtenissen en zowel bekende als minder bekende namen met een leuk verhaal. We vieren trouwens feest, want De Roets blaast twintig kaarsjes uit!

Wie kent Karel Lateur, de beeldhouwende broer van Stijn Streuvels? Of dichteres Henriette Roland Holst, beter bekend als ‘Tante jet’? En is iedereen de liedjes van tv-presentator Jan Theys al vergeten? Op 8 september verschijnt een nieuwe editie van De Roetskalender, die nieuwsgierige lezers fantastische historische feitjes biedt.

Feestjaar

2024 is trouwens een feestjaar: De Roetskalender viert haar twintigste verjaardag. Herman Brijssinck, de geestelijke vader van het hele gebeuren die voor het eerst zelf in de kalender is opgenomen, zette er precies twee decennia geleden zijn schouders onder. Naar verluidt gaf zijn verbazing over het gebrek aan kennis over wie Vlaanderen — en de Lage Landen — groot had gemaakt, daartoe de doorslag.

Brijssinck werkte niet alleen. Dankzij een team vrijwilligers, historici, wetenschappers, en taal- en letterkundigen slaagde hij erin De Roets in 2005 uit de grond te stampen met één doel: interesse wekken voor de boeiende geschiedenis van de Lage Landen.

Doel

Dat doel is bereikt. Twintig edities, duizenden exemplaren en een ontelbaar aantal woorden later verkopen exemplaren van De Roetskalender nog steeds als zoete broodjes. Dit jaar bevat de kalender verhalen over de Diestste astronoom Luís Cruls naar wie een krater vernoemd is op Mars en over ballonvaarder Wim Verstraeten die twee keer rond de wereld probeerde te vliegen met zijn ballon ‘Breitling Orbiter’. Ook komen filmpater Jos Burvenich, verzetsheldin Hortense Daman en presentatrice Paula Sémer aan bod.

Van leuke weetjes tot straffe verhalen, raadsels en quizvragen voor jong en oud. De Roetskalender heeft het allemaal. Reserveer dus snel een exemplaar.

De Roetskalender is ons boek van de week en verkrijgbaar in onze webwinkel op boeken.cafe.

Bestel hier uw exemplaar.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties