JavaScript is required for this website to work.

Over de cultuurstrijd die Amerika verscheurt

Wannes Bok31/10/2023Leestijd 1 minuut

foto © Wannes Bok

Amerika kampt met een hevige cultuurstrijd. Maar hoe zit dat juist? Roan Asselman zoekt het uit in zijn nieuwe boek ‘Amerika ontrafeld’.

Een zware cultuurstrijd zorgt al jaren voor onenigheid tussen Amerikanen. Van abortus, seksualiteit, feminisme en genderidentiteit tot de doodstraf en religie. Talloze gevoelige kwesties voeden dagelijks het maatschappelijk debat. Intussen berichten onze media er gretig over, al blijkt daar lang niet alles van waar te zijn. Gelukkig scheidt Roan Asselman in zijn boek Amerika ontrafeld feit van fictie. 

Onze media berichten gretig over de hevige cultuurstrijd die in Amerika — en dan vooral in de Verenigde Staten — woedt. Maar is de Amerikaanse samenleving écht doordrenkt van ‘systematisch racisme’? Betekent de herziening van de nationale abortusrechtspraak een herleving van het patriarchaat? En wordt de nationale democratie werkelijk bedreigd door vandalen met rode petjes of zwarte maskers? Het is niet altijd duidelijk.

Tot nu, want Roan Asselman gaat in zijn boek Amerika ontrafeld op zoek naar antwoorden. Hij analyseert de verschillende, soms tegenstrijdige culturele narratieven die het politiek debat in de Verenigde Staten domineren. Met data welteverstaan.

Belangrijk voor ons

Een verslag van een ver-van-bed-show is dat niet. ‘Zo’n analyse is omwille van de culturele macht van de Verenigde Staten uitermate relevant voor de burgerij van de Lage Landen’, meent Asselman. ‘Want wanneer het regent in Washington DC, druppelt het in Brussel en Amsterdam.’

Tien hoofdstukken telt Amerika ontrafeld. Asselman gaat op een bevattelijke en gestructureerde manier tewerk en slaagt erin om in 279 pagina’s feit van fictie rond de Amerikaanse culture wars te scheiden.

Amerika ontrafeld is ons boek van de week, verkrijgbaar in het Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties