JavaScript is required for this website to work.

Promotie – Het Vaticaan

Wannes Bok3/4/2024Leestijd 1 minuut
De Sint-Pietersbasiliek.

De Sint-Pietersbasiliek.

foto © Unsplash

Rik Torfs onderzoekt in zijn nieuw boek ‘Het Vaticaan’ of er nog redding voor de kerk bestaat. Het werk is ons boek van de week, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs.

Voor een zesdelige tv-serie over het Vaticaan kreeg de eminente kerkjurist Rik Torfs de unieke kans om te spreken met de gezagdragers in het hart van de de kerk: het Vaticaan. In een nieuw boek onderzoekt hij of er nog een redding voor het instituut bestaat. Die analyse is relevanter dan ooit.

‘Ik schrijf dit boek op een interessant moment. In veel landen ligt de kerk onder vuur’, schrijft Rik Torfs in de inleiding van zijn nieuwe boek. Net nu de media geen positief woord over een van de oudste nog werkende instituten gezegd krijgen, kruipt hij in zijn pen om een échte analyse te maken en te onderzoeken of er nog toekomst is weggelegd voor de kerk. Niet op basis van sprookjes, maar aan de hand van data. Van de structuren binnen het Vaticaan en de spanning tussen het diens positie en die van de lokale kerken tot het hart van de kerkvorsten: Torfs legt het leven in Rome volledig bloot.

Zijn conclusie is verrassend. De ontoereikende bestrijding van seksueel misbruik maar ook het feit dat vele tijdsgenoten vinden dat geloof onzin is, spelen het instituut inderdaad parten. Maar toch is er ruimte voor nuance: ‘Als je met bisschoppen en kardinalen in en over het Vaticaan spreekt, valt op hoe verschillend de invalshoeken en meningen zijn. Over de pausen, maar ook over de toekomst van de door schandalen en secularisering gehavende kerk.’

Wie zich intussen afvraagt of we de geestelijken niet onterecht allemaal over dezelfde kam scheren, doet er goed aan Het Vaticaan te lezen. Het werk is zonder twijfel een aanrader.

Het Vaticaan is ons boek van de week, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs in ons Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties