Catalaans gemeenteraadslid opgepakt en naar Madrid overgebracht
Madrid zet door met politieke vervolging Catalanen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementCatalaans gemeenteraadslid Joan Coma Roure (CUP) werd maandagmiddag gearresteerd en overgebracht naar Madrid om te worden berecht voor verklaringen die hij aflegde in de gemeenteraadszitting van zijn thuisstad Vic. Hij sprak daarbij zijn steun uit voor een resolutie van het Catalaans parlement over de onafhankelijkheidsplannen. Een resolutie die door het Grondwettelijk Hof ongeldig werd verklaard, waarop vele Catalaanse gemeenteraden hun steun uitspraken voor het Catalaans parlement en regering. Joan Coma Roure riep daarbij op het Spaanse gerecht niet te gehoorzamen en door te zetten.
Aanklacht: opruiing
Joan Coma Roure is gemeenteraadslid voor de radicaal-linkse formatie Kandidatuur voor Volkseenheid (CUP). De CUP is een formatie die wars staat van traditioneel extreem-links (communisten en splinterfracties) en eerder steunt op de anarchistische beweging in Catalonië. Het is gevormd door parlementen (‘assemblees’) en kent een gedecentraliseerde structuur. Naast uitgesproken antikapitalistisch is het ook voorstander van onafhankelijkheid voor Catalonië en de Catalaanse landen (Països Catalans). Bij de CUP draaien ze dan ook de hand niet om voor een opruiende verklaring of actie van burgerlijke ongehoorzaamheid meer of minder.
Joan Coma Roure is niet de eerste die opgepakt werd. Montse Venturós, burgemeester van Berga, werd ook opgepakt nadat ze weigerde te verschijnen voor het gerecht over een bevel de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag van het gemeentehuis weg te halen. Na een verklaring voor het gerecht werd ze opnieuw vrijgelaten. Het Spaanse gerecht gaat nu een stap verder. Joan Coma Roure deed zijn verklaring in het kader van een gemeenteraadsmotie die zijn steun uitsprak aan het Catalaans parlement voor een resolutie over onafhankelijkheid. Hij verklaarde zijn steun aan “een democratische, massieve, doorgezette en vreedzame afscheiding van Spanje” en verklaarde dat “we het moeten laten onze acties te laten afhangen van wat de Spaanse instituties beslissen, met in het bijzonder de beslissingen van het Grondwettelijk Hof”, waarvan hij de legitimiteit en competentie niet erkent. Hij ging daarbij verder door zijn steun uit te spreken aan ongehoorzaamheid en roept op deze eindelijk eens in de praktijk om te zetten.
Voor deze verklaring wordt Roure nu opgepakt en werd hij overgebracht naar Madrid, waar hij voor de uitzonderingsrechtbank Audiencia Nacional moet verschijnen. De Audiencia Nacional is een speciale rechtbank die moet toezien op de belangen van de staat en zware gevallen behandelde zoals de terrorismezaken van ETA.
Unitair front binnen de onafhankelijkheidsbeweging
De fragiele coalitie van onafhankelijkheidspartijen en -bewegingen is het vaak oneens, maar in dergelijke gevallen staat het als een man achter de vervolgde mandatarissen. Zelfs de liberale minister-president Carles Puigdemont sprak zijn steun uit “voor Roure en het recht op vrije meningsuiting.” Roure past in het rijtje van vervolgde politici zoals Carme Forcadell (parlementsvoorzitster), Artur Mas ( Catalaans oud-minister-president), Francesc Homs (woordvoerder Artur Mas en zijn rechterhand), Joana Ortega (oud-vice-minister-president van Catalonië) en Irene Rigau (Catalaans oud-minister van onderwijs) die momenteel vervolgd worden voor zaken rond Catalaanse onafhankelijkheid.
In al deze zaken is het af te wachten wat het resultaat zal zijn. Vast staat dat Madrid rechters manipuleert om de zaken in een bepaalde richting te sturen. Zo nam de openbare aanklager in Catalonië ontslag nadat hij vaststelde dat Artur Mas en gevolg niets verweten kon worden. Zijn opvolger werd aangeduid door de Spaanse regering. Die zag plots wel strafbare feiten en ging over tot vervolging. Het toont nog eens de zwakke scheiding der machten in Spanje, zoals ook aangeklaagd door het Wereld Economisch Fonds en de Raad van Europa.
Dit artikel kadert in het project ‘Soevereiniteitsbewegingen in Europa’ dat tot stand komt met de steun van de Vlaamse overheid.
Christophe Bostyn is Spanje- en Cataloniëkenner. Hij volgt de Spaanse en Catalaanse politiek op de voet en publiceert daar regelmatig over.
Spanje krijgt Carles Puigdemont maar niet te pakken. Ondertussen maakt het zich ‘belachelijk’ aldus een triomfantelijke Puigdemont.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.