JavaScript is required for this website to work.
STANDPUNT

Cordon zorgt voor centrumlinkse regering

VerkiezingenPieter Bauwens15/6/2024Leestijd 2 minuten

foto © Belga/PG

De Vlaamse kiezer krijgt niet waarvoor hij stemt. Rechts wint maar er komt een centrumlinkse regering met Vooruit.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

N-VA is onmisbaar om een Vlaamse regering te vormen. Maar door zich te laten maneuvreren in de positie dat dat alleen met CD&V en Vooruit kan, is de partij net het slachtoffer van die positie. In plaats van anderen een prijs voor deelname te laten betalen, moet ze nu zelf een prijs betalen.

Rechts wil niet

Dat terwijl er een ongebruikt potentieel is van 25 procent rechtse stemmen, van het Vlaams Belang, die ze niet willen gebruiken. Net zoals rechts in Frankrijk in gespreide slagorde naar de kiezer gaat en zo links de meerderheid in het parlement op een presenteerblaadje aanbiedt.

Waarom lopen rechtse partijen zo graag mee in het discours van linkse journalisten en opiniemakers? Waarom zouden N-VA, en ook MR, zich iets aantrekken van wat de voornamelijk progressieve media zeggen en schrijven? Ze kunnen politiek domineren, maar willen niet.

Zoek de verschillen

Hoe extreem is een partij die 25% van de stemmen haalt en de grootste is in drie provincies? Vlaams Belang is de grootste stijger in Vlaanderen in deze verkiezing. Dus waarom blijft rechts in Vlaanderen zich vastrijden in een ‘cordon sanitaire’, uitgevonden door linkse politici en luidruchtig ondersteund door Franstaligen. Eigenlijk slaat dat toch nergens op?

Diezelfde partijen die N-VA voorhouden dat ze niet met het Vlaams Belang in één coalitie mogen, vormen er zelf een met de communisten

Omgekeerd, op links zijn ze zo dom niet. In Zelzate (met Vooruit) en in het Antwerpse district Borgerhout (met Groen en Vooruit) is er vandaag al een coalitie met de PVDA. Diezelfde partijen die N-VA voorhouden dat ze niet met het Vlaams Belang in één coalitie mogen, vormen er zelf een met de communisten. Geen partij op rechts die Groen en Vooruit daarvoor uitsluit. Geen journalist die hier morele bezwaren maakt. Hoe is het met de mensenrechten in communistische landen? Hoe verdelend werkt de communautaristische politiek van de PVDA? Waarom aanvaardt rechts die dubbele moraal?

Respect voor Vlaamse stemmen

Peilingen tonen aan dat de meerderheid van de Vlaamse kiezers vindt dat het Vlaams Belang moet kunnen meeregeren. Alleen onder journalisten en opiniemakers is er een grote consensus dat het cordon overeind moet blijven. Meestal vanuit een moreel standpunt en om ons te behoeden voor rampen.

Aan Franstalige kant zijn ze nog drastischer. Vlaams Belang en MR staan in staatshervorming lijnrecht tegenover elkaar. Dat is het politieke spel. Is het Vlaams Belang bereid water bij de wijn te doen of niet? En zijn ze gewilliger dan Vooruit of niet? We zullen het niet weten, het gesprek komt er niet. Met alweer morele argumenten én het verwijt dat ze het land willen splitsen. Het wordt tijd dat de Franstaligen leren respect te hebben voor Vlaamse stemmen. Ook als hen dat niet zint.

Het slot erop

Hopelijk heb ik ongelijk. Maar met Vooruit ernstig de begroting aanpakken? Dan moet je al hopen dat de EU streng is en ze geen andere keuze hebben. In Vlaanderen echt ingrijpen in de subsidiecultuur? Met de socialisten en de CD&V, dé kampioenen van de oude zuilen? Veel succes.

Het cordon sanitaire zet de Belgische politiek op slot. Vlaanderen stemt rechts en krijgt een centrumlinkse-regering. Deze keer ligt het niet aan de staatsstructuur, maar aan rechts dat zichzelf vrijwillig verzwakt. In Nederland en Italië zijn ze zo dom niet.

Trouwens, wat is er te verliezen? Ofwel toon je aan dat het Vlaams Belang niet in staat is om te regeren en versla je ze bij de volgende verkiezingen als rechtse partij. Ofwel slaag je erin om samen een ander, rechts beleid te voeren, een waar je kiezers voor gestemd hebben. Daar kan je voor beloond worden.

Je moet er alleen vijf jaar mediastorm voor uitzitten.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties