fbpx


Binnenland, Brussel
patenten

‘Coronapas gaat niet om privileges, maar om rechten teruggeven.’

Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej eerder voorstander van coronapaspoortBrussels minister-president Rudi Vervoort (PS) noemt zich een voorstander van een vaccinatiepaspoort om tegen Covid-19 gevaccineerden meer ‘vrijheden’ te geven. Hoewel het om een persoonlijk standpunt van Vervoort gaat, zegt de voorzitter van de Brusselse PS, Ahmed Laaouej, dat het onderwerp alleszins debat verdient. ‘De laagste sociale klassen zijn in Brussel het grootste slachtoffer van corona geweest. Zij verdienen solidariteit,’ zegt Laaouej – tevens fractievoorzitter van de PS in het federaal parlement. Voor binnenlands gebruik ‘We kunnen niet kan wachten…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) noemt zich een voorstander van een vaccinatiepaspoort om tegen Covid-19 gevaccineerden meer ‘vrijheden’ te geven. Hoewel het om een persoonlijk standpunt van Vervoort gaat, zegt de voorzitter van de Brusselse PS, Ahmed Laaouej, dat het onderwerp alleszins debat verdient.

‘De laagste sociale klassen zijn in Brussel het grootste slachtoffer van corona geweest. Zij verdienen solidariteit,’ zegt Laaouej – tevens fractievoorzitter van de PS in het federaal parlement.

Voor binnenlands gebruik

‘We kunnen niet kan wachten om opnieuw te openen tot de sceptici (over vaccinatie tegen Covid-19, red.) overtuigd zijn,’ zei Rudi Vervoort afgelopen zondag op de Franstalige commerciële zender RTL. Daarom is hij naar eigen zeggen het idee van een vaccinatiepaspoort voor binnenlands gebruik genegen. In Denemarken wordt zo’n systeem al gebruikt om gevaccineerden te laten fitnessen, naar de kapper of op restaurant te laten gaan.

‘Eens iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, vind ik het legitiem om zo’n systeem te introduceren,’ vertelde Vervoort verder op RTL. Voor hem gaat het om een systeem op Belgisch niveau, in overeenstemming met het vaccinatiepaspoort dat momenteel op Europees niveau wordt voorbereid.  Een vaccinatiepaspoort beperkt zich ook niet alleen tot gevaccineerden, maar kan ook bepaalde ‘vrijheden’ toekennen aan mensen die corona hebben gehad, of zich hebben laten testen.

Persoonlijk of ministerieel standpunt?

Gevraagd naar een toelichting, zegt Zeynep Balci, de woordvoerder van Vervoort, dat het om een persoonlijk standpunt gaat, en niet om een standpunt dat gedeeld wordt door de Brusselse regering. ‘Rudi Vervoort sprak op RTL in eigen naam. We weten niet of we dit op de Brusselse ministerraad gaan voorleggen,’ aldus Balci.

Een ander geluid horen we echter bij Ahmed Laaouej. Laaouej is burgemeester van Koekelberg, voorzitter van de Brusselse PS en fractievoorzitter van zijn partij in het federaal parlement: ‘Rudi Vervoort verdedigt zijn standpunt als minister-president. Dat standpunt verdient alleszins debat, zeg ik als voorzitter van de PS in Brussel. De Brusselaars, en dan vooral de lagere klassen, zijn de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Het zou van solidariteit getuigen om de crisis niet langer te laten duren door vaccinatietwijfel.’

Polio

Gevraagd naar mogelijke discriminatie van niet-gevaccineerden die zou ontstaan bij mensen zonder coronapaspoort – die dus flink wat dingen niet zullen kunnen doen, antwoordt Laaouej: ‘Het gaat niet om privileges voor gevaccineerden, maar om mensen rechten teruggeven die hen ontnomen zijn.’

‘Ik heb in mijn gemeente Koekelberg regelmatig te maken met mensen die hun kinderen een poliovaccin weigeren. Dat kan zware consequenties hebben voor het kind,’ zo verklaart Laaouej zijn kritische houding ten opzichte van vaccintwijfel.

Christophe Degreef