De Cordonblues
Even Snel
Hét moet het grote politieke nieuws van dit weekend zijn maar staat pas op bladzijde 9 van De Morgen en kreeg verder amper weerklank. Nochtans schreeuwen grote letters boven een gesprek met Paul Magnette: ‘Met N-VA praten na de verkiezingen? Neen.’ De grootste partij van Franstalig België legt een cordon rond de grootste partij van België? ’t Blijkt echter weer zo’n geval van ‘titelfraude’.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn het gesprek ontkent PS-voorzitter Paul Magnette met zoveel woorden dat hij een cordon rond de N-VA wil na de verkiezingen van mei volgend jaar: ‘Wij zijn altijd klaar en duidelijk geweest. Wij zijn tegen een cordon sanitaire rond N-VA. Het is een democratische partij.’ De PS-voorzitter voegt er aan toe dat een coalitie met N-VA om ideologische redenen niet zijn voorkeur heeft: ‘Nu, als de vraag is: heeft u zin om na de verkiezingen met N-VA te moeten praten, is mijn antwoord duidelijk nee. Onze programma’s en filosofie staan lijnrecht tegenover elkaar. Zij zijn nationalisten, wij zijn Europeanen. Zij zijn rechts, wij links”. (Interessant detail overigens: Europa blijkt het omgekeerde te zijn van nationalisten, een beetje zoals – om in de sfeer te blijven – ‘zij zijn voor vlees, wij voor cordon bleu’.)
Interviewer Steven Samyn stelt voor alle zekerheid nog een bijkomende vraag: ‘Als PS en N-VA opnieuw de verkiezingen winnen, trekken jullie dus niet opnieuw naar een landgoed op de taalgrens om te onderhandelen?’ Magnette antwoordt: ‘Dat is duidelijk niet onze voorkeur, maar we moeten uiteraard de verkiezingsuitslag respecteren.’ Voor de PS is de N-VA dus wel een gesprekspartner, als de Vlaams-nationalistische partij de verkiezingen wint en de PS er niet onderuit kan. Bizar dat de journalist – of de eindredactie – het standpunt van Magnette zo kan vervormen tot de titel: ‘Met N-VA praten na de verkiezingen? Neen.’
Het ziet er in ieder geval niet goed uit voor de persoon die de woorden van de PS-leider heeft verdraaid. Op het einde zegt Magnette: ‘Ik wil vermijden dat de PS in de Vlaamse verkiezingscampagne wordt gebruikt. Als dat gebeurt, zal ik zelf naar Vlaanderen gaan om de zaken recht te zetten. Ik zal de anderen niet laten zeggen wat de standpunten van de PS zijn.’
We verwachten dat de PS-voorzitter deze zondag een bezoek brengt aan de redactielokalen van onze geachte collega’s en daar een delegatie Wetstraatjournalisten opvordert zodat maandag in een nieuw interview met hem de puntjes op de i worden gezet. Tot zo lang doet Doorbraak dat dan maar. Een mens zou er wel de cordonblues van krijgen.
(Klik hiervoor een ander recent geval van titelfraude, bij De Standaard.)
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.