De definitieve encyclopedie van de Vlaamse Beweging
foto © gf
Na 25 jaar is er een dynamische opvolger voor de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementVijf jaar lang werkte het Archief en Documentatiecentrum van de Vlaamse Beweging (ADVN) aan een nieuwe versie van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (EVB). Niet meer in boekvorm, toch niet volledig, wel online. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) mocht in De Schelp in het Vlaams Parlement, de site encyclopedievlaamsebeweging.be openen. Daar kan u nu zoeken naar lemma’s: personen, organisaties, gebeurtenissen,… Met behulp van links klik je snel van het ene naar het andere. Makkelijker dan in een boek. In een filmpje leggen ze uit wat de bedoeling is.
Dynamische referentie
De bedoeling van de samenstellers is om van de EVB dé referentie te maken voor info over de Vlaamse beweging en de stand van het academisch onderzoek naar die beweging. Vlaamse Beweging wordt daarbij erg ruim geïnterpreteerd. De meer dan vierduizend bestaande trefwoorden uit de vorige editie werden geëvalueerd en geactualiseerd. Daarbovenop kwamen er ongeveer 250 nieuwe bij. Alles werd geschreven door honderden auteurs, jong en oud.
De EVB als website heeft een groot voordeel: het is ruim toegankelijk. Het maakt het ook mogelijk om meer beelden te integreren. De samenstellers proberen bij elk lemma een beeld te voorzien. Maar ook bewegende beelden kunnen nu deel uitmaken van een artikel. De artikels worden ook ‘dynamisch’. Dat wil zeggen dat ze aangepast, geactualiseerd worden. Een nieuwsbrief en een podcast houden geïnteresseerden op de hoogte van de aanpassingen, of weetjes. Zo wil men dit project laten dragen door een breed publiek.
Papieren encyclopedie
Naast de website is er toch ook een boek, Encyclopedie van de Vlaamse Beweging; de synthese uitgegeven bij Lannoo. Daarin staat niet alles uit de EVB. Wel de iets langere overzichtsartikelen. Volgens de uitgever lezen mensen toch liever langere teksten in een boek. Het mag dan een enkel boek zijn, met 680 bladzijden is het een stevige klepper. Het geeft een meer dan stevige inleiding op verschillende aspecten van de Vlaamse Beweging.
Er was eens
De eerste Encyclopedie van de Vlaamse Beweging kwam er in 1975. Het initiatief kwam van Gaston Durnez. Die moest na een controverse iets schrijven over August Borms en merkte dat er nergens een overzichtswerk was. Ook de krant De Standaard bleek niet over een bibliotheek of documentatiecentrum te beschikken. Samen met Jozef Deleu, Ludo Simons en prof. Reginald De Schrijver en met de steun van Godfried Lannoo begonnen ze aan de eerste EVB. Uitgegeven in twee boekbanden, met de bekende geel-zwarte wikkel rond.
In 1998 kwam de NEVB. De redactie werd toen een pak professioneler aangepakt, met academici en historici die lemma’s schreven. Nu, na 25 jaar, is de ‘definitieve versie’ er, dat wil zeggen dat er geen allernieuwste versie meer komt. De EVB wordt een ‘dynamisch werk’. Online zal die blijvend worden bijgewerkt als er nieuwe inzichten zijn in academisch onderzoek of nieuwe gebeurtenissen die aanvulling noodzakelijk maken. Het ADVN krijgt daarvoor een jaarlijkse subsidie van de Vlaamse Regering.
U kan zelf opzoeken en in de reacties uw bevindingen achterlaten. Begin gerust bij ‘Doorbraak’. Eventuele fouten meldt u het beste op de website zelf.
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Deze verkiezingen kan het de verkeerde richting uitgaan. Die van de segregatie. Op sommige plaatsen is dat al gebeurd.
Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman zien de kansen keren in de race om het Amerikaanse presidentschap. Een analyse.