De dekolonisering van het denken
De nieuwe mode in culturele middens... 60 jaar na de dekolonisering
De psychologische gevolgen van het kolonialisme waren – met name voor de gekoloniseerden – erg groot. De blanke man onderwierp de plaatselijke bevolking en voelde zich cultureel, intellectueel, moreel en religieus oneindig superieur. De inboorlingen dienden zich gewillig op te stellen, in het besef van hun minderwaardigheid.
foto © Chaumot (CC BY-SA 4.
Dekolonisering van het denken is wellicht belangrijk voor Afrika, maar in het Westen is het een speeltje van culturele bobo’s.
Tags |
---|
Philippe Clerick (1955) studeerde romanistiek en germanistiek en is leraar Nederlands. Politiek ongebonden na een extreemlinkse jeugd. Hij houdt een Clericks weblog bij van wat hem te binnen valt over Karl Marx, Tussy Marx en Groucho Marx. En al de rest.
Verplicht Nederlandse taalles voor nieuwkomers: is dat dwang? Dwang die tot een haat jegens het Nederlands leidt? Philippe Clerick meent van niet.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.