fbpx


Buitenland, Europa

De dreiging van Sinn Féin

Uiterst-links op kop in Ierse pollsToen in 2011 door de economische crisis de centrumrechtse regeringspartij Fiánna Fail het onderspit moest delven, kwam een centrumcoalitie aan de macht van eeuwige rivaal Fine Gael met het sociaaldemocratische Labour. Een coalitie die vandaag, vier jaar later, veel populariteit moet inboeten.

In de polls haalt de grootste regeringspartij nog 25 procent, Labour zit op 6 procent en grootste oppositiepartij Fianna Fáil zou op 19 procent van de kiezers mogen rekenen. Omgekeerd haalt premier Enda Kenny maar 24 procent in de populariteitspolls, waar de partijleiders van zowel Fianna Fáil en Labour 29 en 23 procent scoren.

Het echte nieuws van de jongste opiniepeilingen – en daarmee wordt een een paar jaar oude trend bevestigd – is echter dat de nationalistische partij Sinn Féin maar liefst 26 procent van de kiezers kan bekoren. Daarmee maakt de partij een quantumsprong die ze niet zozeer te danken heeft aan haar Iers-nationalistische programma – de partij is nog steeds voorstander van de politieke eenmaking van het eiland, ook al zit ze in de Noord-Ierse regering – maar vooral aan haar ‘anti-austerity’ programma, haar radicaal linkse programma dat haast gekopieerd lijkt van Podemos en Syriza. Ook al is Sinn Féin altijd al een marxistische partij geweest, het succes van de buitenlandse voorbeelden – die trouwens deel uitmaken van dezelfde Europese links-radicale fractie Unitair Links – geef ook de links-nationalisten wind in de zeilen.

Sinn Féin is nooit een grote fan geweest van de Europese Unie, stond altijd al op Ierse soevereiniteit. In een studie van de Europese denktank OpenEurope werd de partij tot het anti-Europese kamp gerekend, en wel tot de groep van ‘populistisch linkse’ partijen. Volgens de denktank zijn dat ‘partijen aan de extreme linkerzijde van het politieke spectrum die al dan niet volledig tegen de EU zijn, maar in elk geval vijandig staan ten opzichte van door de EU opgelegde besparingen, maar ook tegen vrijhandel en de mogelijkheid voor ondernemingen om over de grenzen heen te concurreren’. U kon in Doorbraak recent nog lezen dat ‘Podemos en Syriza internationale studiedagen plannen over staatsschuld, samen met… Sinn Féin.’

De populariteit van eeuwig Sinn Féin-leider Gerry Adams mag dan wel lichtjes getaand zijn omdat er recent alweer enkele schandalen uit de (zijn) IRA-tijd naar boven zijn gekomen – Sinn Féin gold immers als de politieke arm van het Ierse Republikeinse Leger IRA, ook hij blijft uitzonderlijk hoog scoren in de populariteitspolls op het eiland: maar liefst 29 procent.

Het is nog lang eer er verkiezingen zijn, maar politieke waarnemers houden nu al rekening met een landslide overwinning van Sinn Féin. Fine Gael-premier Enda Kenny heeft wel al aangekondigd nooit met Gerry Adams in een regering te willen zetelen, maar ach, de radicale (pro-Britse) loyalisten uit Noord-Ierland hadden ook nooit gedacht met hun Sinn Féin-aartsvijand Martin McGuinness (oud-commandant van IRA) in eenzelfde regering te zetelen …

 

Foto: Sinn Féin-partijleider Gerry Adams en Noord-Iers vicepremier Martin McGuinness. (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.