JavaScript is required for this website to work.

De pennenvriendjes beseffen dat het slechtste nog moet komen

About the pot that verwijts the kettle

Erwin Vanmol en Stef Durnez1/12/2023Leestijd 5 minuten
Ketel De Croo en Pot Francken.

Ketel De Croo en Pot Francken.

foto © Vanmol

Stoute Theo mag geen kritiek geven. En een klimaattop mag ook wel een oliehandeltje zijn. The worst is yet to come! De worst moet nog komen!

Every week the penpals Stef Durnez and Erwin Vanmol write about all the stommiteiten that they see in the medias but it is for to laugh with. 

Dear Earwin Frommole,

Let’s not turn around the pot that verwijts the kettle that it black sees, thus let me pull an old cow from last weekend out of the gracht. And then I have it not about Petra De Sutter in De Slimste Mens, hey say! How dare you even think so something!

Maar genoeg gelachen. Dat is hier de Antwerpse gemeenteraad niet.

Zoals elke Vlaamse media-watcher zat ook ik vorige vrijdag genoeglijk i24News te bingen. Hoe ik weet dat de Vlaamse commentatoren ook naar de Israëlische televisie keken? Ten eerste omdat er op dat moment niks was op Hamas 1 én 2 (behalve herhalingen van ‘FC Nadi al’Abtal’. Het was juist die aflevering waarin sjeik Di.Di.Ti. het voetbalveld van zijn geburen wil kopen omdat het boven een oliebron ligt, maar dat mislukt door – spoiler – een misverstand!).

En ten tweede omdat onze concullega’s – elke keer iemand dat woord gebruikt, sterft er ergens een lief diertje – al metéén vier dagen later op het interview met Theo Francken reageerden in alle hoofdstroommedia en dus hélemààl niét omdat ze het pas dan via sociale media oppikten.

Er was from itself speaking het euh… opmerkelijke Engels van Theo Francken (zou dat interview zo in de media gekomen zijn als hij ‘bucket’ had gezegd in plaats van ‘emmer’?).

Maar toch even over de inhoud – ik weet het, inhoud is ZO jaren ’80, maar dat ben ik zelf ook. De commentatoren (en de helft van zijn eigen partij) buitelden over mekaar heen van verontwaardiging omdat die dekselse Theofiel zomaar onze alom geprezen (vooral in zijn eigen boek) premier had durven bekritiseren in het buitenland.

Het klopt dat Francken daarbij dusdanig kort door de bocht ging dat zelfs Max Verstappen zou zeggen: ‘Hoho! Gas lossen, Theo!’. Maar dat hij grote onwaarheden vertelde over de Belgische houding in het conflict, zoals vijf opiniestukken per dag in De Morgen beweerden? Ik heb niet de indruk dat België erg actief bezig is met het bestrijden van Hamas-aanhangers. Ik zie in de Belgische media ook vooral pro-Palestijnse opinies. Ik zag bordjes op manifestaties die illustreerden dat de oplossing voor wereldvrede bestond in het in de vuilnisbak gooien van de davidsster. En ik onthou dat gerespecteerde journalisten en het merendeel van de politici er prat op ging niet naar beelden van de 7 oktober-pogrom te willen kijken.

En terwijl ik dat allemaal dacht, las ik dat Alexander De Croo voor zijn toespraak in Rafah felicitaties kreeg van… Hamas. Zo zie je maar weer hoe door en door goéd die goede kant van de geschiedenis is.

PS: Ik hoor dat het Israëlische leger overweegt om 24 uur op 24 de nieuwe kerstsingle van De Verhulstjes te laten schallen over de Gaza-strook. Nu gaan ze echt te ver! Vergeet alles wat ik hiervoor gezegd heb. Awoe Theo! Weg met Israël!

 

Yo Stephen Dorney,

Ik ben deze week enkele keren from my stool gevallen, maar de grootste smak was toch toen ik in Het Nieuwsblad las dat het afbreken van davidsterren op Joodse graven in Charleroi omschreven werd als ‘metaaldiefstal’. ‘Maar er lijkt meer aan de hand?’ vervolgde de kop.

Ik durf mijzelf probleemloos een ondeskundige in de materie te noemen maar ik durf toch voorzichtig te confirmeren dat er meer aan de hand was. Laat ik ter verduidelijking even de spanningsboog aanspannen.

‘Rode lampjes doen controlekamer kerncentrale Fukushima in feeërieke sfeer baden, maar er lijkt meer aan de hand.’  ’Cargoverlies van 1.400 bommenwerpers boven Dresden, maar er lijkt meer aan de hand’. ‘Vlad, de spietser, Tepes laat groot publiek kennis maken met gigantische tandenstokers, maar er lijkt meer aan de hand’.

Genoeg gekheid, je snapt het plaatje.

Of toch nog eentje, om het af te leren. ‘Minister van Post vindt subsidiëring van de pers door de overheid belangrijk voor broodnodige onafhankelijkheid van diezelfde overheid, maar er lijkt meer aan de hand.’ Ik zie je met de ogen knipperen als was je een reflexcamera met een snelsluiter maar Petra De Sutter zegt het zonder verpinken.

Ook Karel Verhoeven, het kapsel van De Standaard, was diezelfde mening toegedaan. Met dat verschil dat hij de persconcessie gerust wou afschaffen wanneer die vervangen werd door ‘een steun aan de democratie’ ten bedrage van evenveel dukaten.

Hoe de democratie precies gesteund wordt wanneer de vierde macht afhankelijk is van de centen van de eerste, dat is hogere wiskunde die het petje van deze simpele timmermanszoon ver te boven gaat. Maar wat ik wel weet is dat wanneer een politicus vasthoudt aan dingen die totaal onlogisch zijn en tegen het algemeen belang in gaan, dan is die politicus gekocht.

En dat geldt ook voor journalisten.

Houdoe mattie Vanmolletje,

Omdat iémand het moest doen schreef Alexander De Croo eigenhandig een boek waarin hij uitlegt dat alles helemaal goed komt als je maar hard genoeg blijft zeggen dat alles helemaal goed komt.

Om dit literaire meesterwerk voor te stellen aan familie en vriendjes, had De Croo iemand uitgenodigd die alras kwam aangefietst: de voormalige Officiële Grote Wegkijker van Nederland, Mark Rutte. Uit een kort filmpje op sociale media bleek het meteen een dolle boel.

‘Hey Lexie’, lachte guitige Mark. ‘Wat zie je er mieters uit. Gaaf pak.’ Om zich meteen daarna te verspreken met een hijgerig ‘Is Eveline er ook vandaag?’. ‘Nee, maar ik heb hier wel een ander lekker dier’, reageerde Alexander, en duwde Gwendolyn Rutten in de armen van Haagse Mark.

‘Lang geleje, meid!’ zei Rutte zonder N. ‘We zien mekaar later vast weer op het internationale podium, net als Lexie hier, die baas gaat worden van de Verenigde Naties, de WHO en de Geheime Reptiliaanse Cabal.’

Hier sprak Mark toch een beetje voor zijn beurt, maar Alexander lachte het weg, zoals alles. ‘Hahaha, malle Mark! Iederéén weet toch dat ik echt waar na een verpletterende verkiezingsoverwinning 200 procent zeker opnieuw premier word van België, hahahaha.’

‘Tùùrlijk’, knipoogde Rutte, ‘En wie is die wild zwaaiende man daar bij die agenten? Hij lijkt wel luchtgitaar te spelen?’ – ‘Oh, euh… die ken ik niet. Zeker geen ex-Vld minister van Justitie ofzo,’ stamelde Lexie, ‘maar genoeg gelachen: de show gaat beginnen’. De premier klapte in de handen, de lichten doofden, Beyoncé klonk door de luidsprekers en daar bungelde plots aan een paal niemand minder dan Queen Nikkolah. Ze bracht cadeautjes voor de stoute kindjes. Voor alle aanwezigen, dus. Het was dan ook een dure avond, maar ach, dat geld van de Europese coronasteun moest toch nog op.

Hoi leipe goochemerd Stef!

Toevallig heb ik dat filmpje ook gezien. Rutte leekt wel een verre oom die verwelkomd werd door pater familias De Croo na een lange afwezigheid.

De Croo: Kent ge ons Gwendolyn nog?

Rutte: Is dat Gwendolientje? Nou die is gegroeid zeg. Wat een stevige billen, meid!

De Croo: En ’t is een flinke hoor. Gwendolyn, zeg nekeer tegen de nonkel wat jij met het stikstofakkoord gedaan hebt?

Gwendolyn: Op twee dagen opgelost!

Rutte: Nou, nou, dat is wel héél flink hoor. Jij hebt een glas karnemelk verdiend!

Onze ‘cop-man’ zit trouwens op COP28, de nieuwste hoogmis van de klimaatkerk. 70.000 klimaatprofeten hebben het verketterde vliegtuig genomen naar een geairconditioned totalitair kapitalistisch olieparadijs om te vernemen dat ze daar van plan zijn om tegen 2027 van 3,5 miljoen naar 5 miljoen vaten ruwe olie per jaar te gaan. Dit zeg ik maar voor het geval dat ge uzelf ooit inconsequent voelt wanneer je een cola zero bij een big mac bestelt.

België zal aanwezig zijn met 170 afgevaardigden. Dat is veel volk maar dat maakt men goed door het standpunt thuis te laten. Een standpunt zit namelijk behoorlijk in de weg wanneer men ongestoord wil lurken aan alles wat lekker is, onder een heerlijk zonnetje in een streek waar de mensenrechten als hors d’ oeuvre dienen.

De paus was trouwens ook van plan om naar Dubai af te reizen. Waarschijnlijk als toenadering tussen de verschillende kerken. De katholieke en de klimaat. Paus Marxistus Franciscus is trouwens de eerste paus bij wie de vraag ‘is de paus katholiek?’ niet langer retorisch is.

Aan nonnetjes overigens geen gebrek want ons Tinne is er ook bij. Zij gaat er praten over het uitfaseren van fossiele brandstoffen en hoe ze dat ten onzent gedaan heeft door kerncentrales te sluiten en te vervangen door gascentrales. Ze zal daarmee ongetwijfeld veel applaus oogsten. Zeker wanneer onze premier zijn boek ‘Het beste moet nog komen’ op tafel zal smakken. Iedereen zal zien dat COP28 slechts een kopie is van het luisterrijke België. Absurd poppentheater voor gevorderden.

Soigneer u wel, poesjenel!

Erwin Vanmol en Stef Durnez zijn al jaren pennenvriendjes. Elke week delen ze hun correspondentie met de Doorbraaklezer.

Commentaren en reacties