JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

De race is gelopen voor Trump

Amerika in Alle Staten

Na twee voorverkiezingen zijn we al heel wat wijzer in de VS, Amerika-kenners Neyskens en Asselman over wat we hebben geleerd.

In de podcast Amerika in Alle Staten staan Roan Asselman en David Neyskens stil bij de recente voorverkiezingen in de Verenigde Staten in Iowa en New Hampshire. Donald Trump heeft beide voorverkiezingen gewonnen met een meerderheid van stemmen. Het zijn beide significante overwinningen. Trump staat ijzersterk en zijn concurrenten, waaronder Nikki Haley, hebben moeite om tegen hem op te boksen.

In New Hampshire, haalde Haley, de laatst overgebleven tegenstander van Trump, een aanzienlijk percentage van de stemmen, ondanks het feit dat Trump leidde. Neyskens en Asselman speculeren over het mogelijke vertrek van Haley uit de race en de impact daarvan op de Republikeinse partij.

Verkiezingsthema’s

Als Trump dan zo goed als zeker is van de nominatie, blijft de vraag wie zijn ‘running mate’ voor vicepresident zal zijn. Strategisch gezien kiest Trump waarschijnlijk voor een vrouw. Dat verzacht zijn imago en spreekt een breder publiek aan. David Neyskens heeft een lijstje met potentiële kandidaten: Christy Noom, Elise Stefanik, Tim Scott en Nancy Mace.

Ook in de VS speelt migratie een rol in de verkiezingen. Het wordt nu hard gespeeld aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten, met name in Texas. De gouverneur van Texas wilde barrières opwerpen om illegale immigratie tegen te gaan, maar Biden verzette zich daartegen en wilde dat de prikkeldraad werd verwijderd. Uiteindelijk werd door het ‘Supreme Court’ beslist dat Biden het recht had om dit te eisen. Dat kan volgens Neyskens en Asselman een rol spelen in de politieke dynamiek in zuiderse staten. Biden moet voorzichtig zijn met zijn aanpak om daar steun te behouden.

In het David Neyskens Datacentrum bekijken we de peilingen van Trump en Biden en staan we stil bij de resultaten in de ‘swing states’. Wat zijn de wegen naar het Witte Huis voor Biden en Trump?

 

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.