fbpx


Communautair

De Vlaamse Beweging in stiltemodus tot 2019?

Driekoningengesprekken - in de traditie van Doorbraak CaféTot voor kort was Frans Jos Verdoodt algemeen voorzitter van het ADVN. Hij richtte eigenhandig dat Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-Nationalisme op. De Vlaamse Beweging verdiende immers een eigen archief, zoals ook de socialistische, liberale en katholieke beweging dat verdienen. Doorbraak-medewerker Dirk Rochtus is momenteel voorzitter van het ADVN.

Als ADVN-voorzitter nam Verdoodt veertien jaar terug het initiatief om jaarlijks – in januari en telkens in Gent – Driekoningengesprekken te organiseren. In de dertien vorige versies namen politici, historici, filosofen, publicisten en journalisten de degens tegen elkaar op in een beschaafd debat, geleid door historicus Verdoodt. U vindt het lijstje debaters hieronder.

Op 25 januari nodigt Frans-Jos Verdoodt u uit op de veertiende Driekoningengesprekken. Dit jaar ondersteunt Doorbraak, naast het ADVN, wat belooft een actuele én boeiende debatavond te worden.

Thema van de veertiende editie: 

De Vlaamse Beweging in stiltemodus tot 2019? Welke ‘frigo’ is de meest geschikte?

Debaters van dienst: 

Peter De Roover, ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, vandaag Kamerlid voor de N-VA, en

Johan Velghe, algemeen voorzitter van het Priester Daensfonds en woordvoerder van Vlinks.

Het evenement vindt plaats in de vertrouwde theaterzalen van de Tinnen Pot in Gent, in de schaduw van het Gravensteen en vangt aan om 19u00. Allicht kent u de Tinnen Pot ondertussen al van een van onze vorige Doorbraak Cafés. Parkeren doet u best in de betaalparking Sint-Michiels of Vrijdagmarkt. Een korte wandeling door de binnenstad van het fiere Gent brengt u dan in de Tinnenpot.

Deelneming is gratis. Inschrijving – liefst voor 22 januari – verplicht op [email protected].

*

* *

Tijdens de eerdere edities van de Driekoningengesprekken namen volgende debaters de handschoen op: Ludo Abicht, Vic Anciaux, Bart Caron, Jan Debrouwere, Eric Defoort, Luc Devoldere, Bart en Bruno De Wever, Guido Fonteyn, Sven Gatz, Jaap Kruithof, Nelly Maes, Chris Michel, Marc Platel, Brigitte Raskin, Marc Reynebeau, Jean-Pierre Rondas, Rik Van Cauwelaert, Gie van den Berghe, Pol Van den Driessche, Herman Van Goethem, Romain Vanlandschoot, Philippe Van Parijs, Harry Van Velthoven, Karel Velle, Adriaan Verhulst, Etienne Vermeersch, Lode Wils.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.