JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

Van de Democraten mogen illegalen stemmen

Alvast in Washington D.C.

NieuwsMichiel Dubbeldam12/2/2024Leestijd 2 minuten
In de hoofdstad haalden de Democraten hun slag al thuis.

In de hoofdstad haalden de Democraten hun slag al thuis.

foto © Unsplash

Met stemmen van illegalen proberen de Democraten toekomstige verkiezingsoverwinningen vast te leggen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In de VS is al lange tijd een strijd bezig over de werking van de democratie. Hoe moeten kiesdistricten worden getekend? Moeten kiezers eerst een identiteitsbewijs laten zien voor ze mogen stemmen? Het zijn vragen die de ronde doen. Sinds korte tijd domineert een volledig nieuw onderwerp deze discussie: moeten illegalen kunnen stemmen?

Het democratische proces in de VS verloopt niet altijd even soepel. Verschillende verkiezingen werden voor de rechter uitgevochten en recent moest een Democratische voorverkiezing opnieuw plaatsvinden toen er beelden waren opgedoken van tientallen stemmen die bij nacht en ontij in een ongecontroleerde dropbox gedumpt werden.

Discussie

Ook over hoe verkiezingen exact georganiseerd moeten worden heerst discussie. De Republikeinen zijn groot voorstander van de Voter-ID, een korte identificatie waarbij je in het stembureau moet aantonen dat je legaal en stemgerechtigd bent in de regio waar je wil stemmen. Dat zou werken via een rijbewijs, een identiteitskaart of een paspoort. De Democraten zijn mordicus tegen dat soort voorstellen. Wel zijn ze voorstander van stemmen per post, iets waar de Republikeinen zich op hun beurt hard tegen verzetten.

De Democraten stellen voor dat illegalen ook moeten kunnen stemmen. De Republikeinen zien daar een vorm van onherroepelijke verkiezingsmanipulatie in

Maar sinds kort is er dus een nieuwe strijd losgebarsten, ditmaal over wie er kiesgerechtigd is. De Democraten stellen voor dat illegalen ook moeten kunnen stemmen. De Republikeinen zien daar een vorm van onherroepelijke verkiezingsmanipulatie in. Ze zien ook het verband tussen de gigantische aantallen illegale immigranten onder president Joe Biden en dit soort voorstellen van de Democraten. Volgens hen is dit onderdeel van een plan om op lange termijn de verkiezingsuitslagen vast te leggen en de eigen Amerikaanse stem te laten verwateren.

Geen stem is illegaal

In steeds meer steden zijn de Democraten initiatieven begonnen om de stem van de Amerikanen relatief minder zwaar te laten meetellen door ook buitenlanders te laten stemmen. In verschillende steden zijn ze hier al in geslaagd.

In New York City deed men begin 2022 een poging het stemrecht uit te breiden zodat ook 800 000 immigranten konden stemmen. Daar stak de rechter een stokje voor toen die oordeelde dat het plan ongrondwettelijk was. Dat neemt niet weg dat er nog pogingen ondernomen worden om het uitbreidingsplan toch te laten uitvoeren.

In andere steden zijn de Democraten succesvoller geweest in het verwateren van de stem van de inwoners. Het meest in het oog springende voorbeeld is Washington D.C. Daar heeft de gemeenteraad besloten dat ook illegalen voortaan stemgerechtigd zijn in lokale verkiezingen. Een historische actie die de Democraten een gigantische electoraal voordeel geeft op korte en lange termijn.

De Democraten zijn immers veel migratievriendelijker dan de Republikeinen. Ze zijn voor meer voorzieningen en hebben er jarenlang alles aan gedaan om te voorkomen dat de grens met Mexico goed beveiligd zou worden. Ook strenge terugkeerprocedures en het ondersteunen van de Immigration and Customs Enforcement (ICE) zijn bij de Democraten uit den boze.

Recent stemden 150 Democraten in het Huis van Afgevaardigden nog tegen een wetsvoorstel dat automobilisten die worden betrapt op rijden onder invloed worden uitgezet als ze illegaal in het land verblijven. De Republikeinen stemden unaniem voor dit voorstel.

Slippery slope

Het laten stemmen van niet-burgers inclusief illegalen op lokaal niveau is uiteraard zeer ingrijpend. De stem van de legale inwoners van Washington D.C. boet door deze maatregelen aan belang in.

Daarnaast mag van elke stemmer worden verwacht dat hij of zij een rechtmatig burger is van het land (in dit geval van de regio), en dat deze burgers proberen bij te dragen aan de stad. Bovendien rijst al snel de vraag waarom illegalen dan niet op nationaal niveau mee mogen stemmen als ze dit op lokaal niveau al wel mogen.

De auteur is student Bedrijfseconomie in Tilburg. In het weekend is hij te vinden in Edegem waar hij al sinds zijn geboorte woont.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen