fbpx


Buitenland
Demofobie

Demofobie in Spanje

Guardia Civil massaal ingezet in/tegen Catalonië15 september is de internationale Dag van de Democratie. Niet zo in Spanje, waar het centralistische bestuur eerder lijdt aan demofobie dan aan democratie. Het is amper nog bij te houden welke middelen Spanje verzint om toch maar te vermijden dat de Catalanen op 1 oktober hun stem kunnen uitbrengen in het onafhankelijkheidsreferendum. Madrid verzint de ene obstructie na de andere. De rest van de democratische Europese Unie staat erbij en kijkt ernaar, of liever, kijkt ervan weg.

Een overzicht van onze correspondent ter plekke. Christophe Bostyn heeft amper de tijd om nog analyses te schrijven voor Doorbraak. En dus beperkt hij zich tot korte updates.

Demofobie

 • Gisteren werden de leden van de kiescommissie van het referendum (Sindicatura Electoral) aangeklaagd.
 • Gisteren en vandaag werden twee debatten over het referendum en het recht op zelfbeschikking (met o.a. parlementslid van de extreemlinkse CUP Anna Gabriel en Mireia Vehí) ontbonden door de politie, op gerechtelijk bevel (Valencia en Vitoria-Gasteiz). Enkele dagen terug gebeurde dat ook met een debat in Madrid.
 • Vandaag vinden/vonden er huiszoekingen plaats in twee grote drukkerijen, door elite-eenheden van de Guardia Civil. De pers weet of vermeldt het niet, maar de drukkerijen in kwestie werken inderdaad regelmatig voor Assemblea National Catalana (ANC) en Òmnium Cultural. Beide organisaties zijn de gangmakers voor het referendum. Ook in Badalona viel de Guardia Civil vandaag een drukkerij binnen.
 • Gisterenavond werden in een vijftal steden campagneploegen tegengehouden door de politie. Ze werden geïdentificeerd, verhoord en hun campagnemateriaal in beslag genomen. Procureur-generaal José Mauel Maza heeft bevel gegeven alle campagnemateriaal in beslag te nemen. Maza is benoemd door de PP-regering. Hij kreeg eerder al een blaam van het Congres van de socialistische PSOE, de rechtse Ciudadanos en het links-radicale Podemos omdat hij het werk bemoeilijkte van rechters, die corruptiezaken van de PP onderzoeken.
 • De Spaanse Financiënminister heeft aangekondigd in de Catalaanse financiën tussenbeide te komen binnen de 48u. Zoals hij het verwoordt, heeft hij wettelijk de toelating nodig van de Senaat, die hij niet gevraagd heeft.
 • Het gerecht is begonnen met het verhoren van burgemeesters. 712 burgemeesters gaven immers aan het referendum willens nillens te organiseren in hun gemeente.
 • Het parket heeft officieel een onderzoek opgestart over het campagne-evenement gisteren in Tarragona, georganiseerd door ANC.
 • Gisteren reden 200 extra eenheden van de Guardia Civil binnen in de kustplaats Calella om er hun stek te vestigen in hotels. Vandaag reed een onbekend aantal politie-eenheden Vic binnen.
 • Vrijdagnamiddag verscheen op Twitter dat de Guardia Civil ‘aanwezig is’ op de redactie van El Punt Avui.
 • http://garanties.cat/ , de infowebsite van Junts pel Sí is vandaag ook offline gehaald.
 • Madrid zette antiterreureenheden in van de Guardia Civil om in Catalonië en elders in Spanje op zoek te gaan naar de urnen die zouden worden gebruikt bij het referendum.
 • De nieuwssite vilaweb.cat – zeg maar een Catalaanse Doorbraak – en de kranten El Punt en Avuí El Nacional kregen vandaag de Guardia Civil over de vloer met de eis de reclamebanners voor de ‘Si’-campagne van hun websites te halen.

Verbazing

‘We zijn vier dagen na de nationale feestdag, de Diada van 11 september. Er zijn nog vijftien dagen te gaan voor het referendum. Hallucinant. De Spaanse regering en het gerecht lappen elementaire beginselen van een democratie aan de laars tegen een snelheid die zelfs mij verbaasd,’ schetst een verbaasde Christophe Bostyn.

De verbazing is even groot als je zoekt naar reacties van officiële instellingen in de Europese Unie. Die zijn er niet. Wat een verschil – alhoewel – met het optreden van Erdogan in Turkije!

Morgenmiddag komen trouwens meer dan 700 burgemeesters samen om te betogen op Plaça Sant Jaume. Daarna gaan ze naar het stadhuis van Barcelona en daarna naar de Generalitat om ontvangen te worden door de regering-Puigdemont. De campagne stopt niet, al hangen er arrestaties in de lucht. De dreigende arrestatie van de burgemeesters deed ondertussen ook de populaire linkse burgemeester Ada Colau in haar pen kruipen. Vandaag richtte ze zich publiek tot Madrid, klaagde het gerechtelijke en politionele optreden aan en eiste een open dialoog. Nu zij ook de schouders onder het referendum zet, zit Spanje met een heus probleem. Angst voor democratie heet dat, demofobie.

Ondertussen is het bezoek van de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken Raul Romeva aan het Vlaams Parlement op 19 september afgelast. ‘Onverwachte omstandigheden die te maken hebben met recente politieke gebeurtenissen’ in Catalonië houden hem thuis, liet het Vlaams Parlement aan Doorbraak weten.

 

Doorbraak organiseert op 28 september een info-avond in Antwerpen over Catalonië. Hier vindt u meer info en kunt u zich inschrijven.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur of op initiatief van de redactie.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.