Actualiteit, Buitenland
Demofobie

Demofobie in Spanje

Guardia Civil massaal ingezet in/tegen Catalonië

15 september is de internationale Dag van de Democratie. Niet zo in Spanje, waar het centralistische bestuur eerder lijdt aan demofobie dan aan democratie. Het is amper nog bij te houden welke middelen Spanje verzint om toch maar te vermijden dat de Catalanen op 1 oktober hun stem kunnen uitbrengen in het onafhankelijkheidsreferendum. Madrid verzint de ene obstructie na de andere. De rest van de democratische Europese Unie staat erbij en kijkt ernaar, of liever, kijkt ervan weg.

Een overzicht van onze correspondent ter plekke. Christophe Bostyn heeft amper de tijd om nog analyses te schrijven voor Doorbraak. En dus beperkt hij zich tot korte updates.

Demofobie

 • Gisteren werden de leden van de kiescommissie van het referendum (Sindicatura Electoral) aangeklaagd.
 • Gisteren en vandaag werden twee debatten over het referendum en het recht op zelfbeschikking (met o.a. parlementslid van de extreemlinkse CUP Anna Gabriel en Mireia Vehí) ontbonden door de politie, op gerechtelijk bevel (Valencia en Vitoria-Gasteiz). Enkele dagen terug gebeurde dat ook met een debat in Madrid.
 • Vandaag vinden/vonden er huiszoekingen plaats in twee grote drukkerijen, door elite-eenheden van de Guardia Civil. De pers weet of vermeldt het niet, maar de drukkerijen in kwestie werken inderdaad regelmatig voor Assemblea National Catalana (ANC) en Òmnium Cultural. Beide organisaties zijn de gangmakers voor het referendum. Ook in Badalona viel de Guardia Civil vandaag een drukkerij binnen.
 • Gisterenavond werden in een vijftal steden campagneploegen tegengehouden door de politie. Ze werden geïdentificeerd, verhoord en hun campagnemateriaal in beslag genomen. Procureur-generaal José Mauel Maza heeft bevel gegeven alle campagnemateriaal in beslag te nemen. Maza is benoemd door de PP-regering. Hij kreeg eerder al een blaam van het Congres van de socialistische PSOE, de rechtse Ciudadanos en het links-radicale Podemos omdat hij het werk bemoeilijkte van rechters, die corruptiezaken van de PP onderzoeken.
 • De Spaanse Financiënminister heeft aangekondigd in de Catalaanse financiën tussenbeide te komen binnen de 48u. Zoals hij het verwoordt, heeft hij wettelijk de toelating nodig van de Senaat, die hij niet gevraagd heeft.
 • Het gerecht is begonnen met het verhoren van burgemeesters. 712 burgemeesters gaven immers aan het referendum willens nillens te organiseren in hun gemeente.
 • Het parket heeft officieel een onderzoek opgestart over het campagne-evenement gisteren in Tarragona, georganiseerd door ANC.
 • Gisteren reden 200 extra eenheden van de Guardia Civil binnen in de kustplaats Calella om er hun stek te vestigen in hotels. Vandaag reed een onbekend aantal politie-eenheden Vic binnen.
 • Vrijdagnamiddag verscheen op Twitter dat de Guardia Civil ‘aanwezig is’ op de redactie van El Punt Avui.
 • http://garanties.cat/ , de infowebsite van Junts pel Sí is vandaag ook offline gehaald.
 • Madrid zette antiterreureenheden in van de Guardia Civil om in Catalonië en elders in Spanje op zoek te gaan naar de urnen die zouden worden gebruikt bij het referendum.
 • De nieuwssite vilaweb.cat – zeg maar een Catalaanse Doorbraak – en de kranten El Punt en Avuí El Nacional kregen vandaag de Guardia Civil over de vloer met de eis de reclamebanners voor de ‘Si’-campagne van hun websites te halen.

Verbazing

‘We zijn vier dagen na de nationale feestdag, de Diada van 11 september. Er zijn nog vijftien dagen te gaan voor het referendum. Hallucinant. De Spaanse regering en het gerecht lappen elementaire beginselen van een democratie aan de laars tegen een snelheid die zelfs mij verbaasd,’ schetst een verbaasde Christophe Bostyn.

De verbazing is even groot als je zoekt naar reacties van officiële instellingen in de Europese Unie. Die zijn er niet. Wat een verschil – alhoewel – met het optreden van Erdogan in Turkije!

Morgenmiddag komen trouwens meer dan 700 burgemeesters samen om te betogen op Plaça Sant Jaume. Daarna gaan ze naar het stadhuis van Barcelona en daarna naar de Generalitat om ontvangen te worden door de regering-Puigdemont. De campagne stopt niet, al hangen er arrestaties in de lucht. De dreigende arrestatie van de burgemeesters deed ondertussen ook de populaire linkse burgemeester Ada Colau in haar pen kruipen. Vandaag richtte ze zich publiek tot Madrid, klaagde het gerechtelijke en politionele optreden aan en eiste een open dialoog. Nu zij ook de schouders onder het referendum zet, zit Spanje met een heus probleem. Angst voor democratie heet dat, demofobie.

Ondertussen is het bezoek van de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken Raul Romeva aan het Vlaams Parlement op 19 september afgelast. ‘Onverwachte omstandigheden die te maken hebben met recente politieke gebeurtenissen’ in Catalonië houden hem thuis, liet het Vlaams Parlement aan Doorbraak weten.

 

Doorbraak organiseert op 28 september een info-avond in Antwerpen over Catalonië. Hier vindt u meer info en kunt u zich inschrijven.

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans