JavaScript is required for this website to work.
post

Doorbraak werkt mee aan online lessenreeks

Doorbraak redactie30/4/2017Leestijd 1 minuut

‘Hoe is het tot een brexit kunnen komen?’ Harry De Paepe vertelt het in een eenvoudige lessenreeks voor het secundair onderwijs.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het jonge bedrijf WeZoozAcademy is gespecialiseerd in het creëren van lesfilmpjes om leerlingen van het secundair onderwijs te ondersteunen. Het is een online leerplatform waar honderden lessen zijn opgenomen van allerlei schoolvakken. Het doel is op een korte en eenvoudige manier leerstof aan de man te brengen.

Doorbraak.be verleende zijn medewerking aan het ontwikkelen van een speciale lessenreeks over de brexit. Onze VK-specialist en geschiedenisleraar Harry De Paepe legt in vijf lesfilmpjes uit hoe het ooit tot een brexit is kunnen komen. De lessen benaderen het onderwerp historisch. In een behapbare taal wordt de hobbelige relatie van de voorbije decennia tussen de Britten en de Europese Unie overlopen.

Het eerste filmpje behandelt de rol van Winston Churchill en de politieke verhoudingen van de naoorlogse wereld. Dit filmpje is integraal te bekijken. De andere delen van de reeks vereisen een inschrijving bij WeZoozAcademy.

In de tweede les worden de twee toetredingspogingen – 1962 en 1967 – van de Britten toegelicht. Ook de uiteindelijke toetreding en de bijzondere referendumwet van 1972 en het referendum van 1975 komen aan bod.

Bij het derde filmpje krijg je een eenvoudige uitleg over het Britse parlementaire stelsel met zijn bijbehorende ceremonies. Het ‘First Past the Post’- kiesstelsel wordt kort en duidelijk uitgelegd.

In deel vier wordt er gefocust op de rol van Margaret Thatcher en Tony Blair. De kentering in de houding van de eerste vrouwelijke premier van het VK en ook de dubbele houding van de Labourpremier wordt belicht.

Ten slotte wordt de opkomst van UKIP uitgelegd en het politieke klimaat waarin deze partij kon groeien. Harry De Paepe licht de rol van David Cameron en zijn uitzonderlijke coalitieregering toe in dit laatste filmpje.

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen