Een politicoloog laat zijn licht schijnen in Knack
Er bestaan mensen die betwijfelen of de politicologie onder de wetenschappen mag gerekend worden, maar zij zullen nu van hun twijfel verlost worden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementEen politicoloog moet heel wat kunnen. Schrijven bijvoorbeeld. Professor Herwig Reynaert, professor lokale politiek aan de UGent, weet dat en in Knack schrijft hij: ‘Onder een al bij al stralende zon trokken we naar de ‘moeder van alle verkiezingen’. Een levendige, bijna blijmoedige zin.
En net daarvoor had de wetenschapsman ook al over het voetbalspel gesproken. Over een match tussen twee lokale Madrileense clubs, en lokaliteit is zijn specialiteit.
Natuurlijk blijft het daar niet bij en laat hij ons na zijn weerkundige inleiding delen in zijn specifiek politicologische inzichten, maar toch had ik van de professor graag vernomen wat hij bedoelde met zijn nogal zure kwalificatie ‘al bij al stralend’. Had hij zondag dan geen vrede met de breedtegraad waarop hij lokaal leeft?
Wat mij dan weer aangenaam trof bij zijn inzichten en beschouwingen was de aandacht die de professor had, ook voor de psychologische aspecten van een verkiezingsdag: ‘Het bleef bibberen tot de verlossende resultaten binnenkomen’.
Goed, dat moest dan misschien ‘binnenkwamen’ zijn voor wie per se grammaticaal wil blijven, maar als je zulke dingen niet uit de lagere school hebt onthouden, dan is het niet de afdeling Politicologie waar je ze nog zult leren.
Maar de al bij al stralende kruin van de professor verbergt gelukkig meer schatten.
Wist u bijvoorbeeld, lezer, dat ‘de politieke kaarten nu op tafel liggen’? En dat de politici er nu ‘verder mee aan de slag moeten’? En dat er nu ‘een paringsdans van jewelste, geen wandeling door het park’ begint?
Natuurlijk wist u dat niet want u hebt geen politicologie gestudeerd. Die ‘wandeling door het park’ bewijst anders wel dat de professor een aardig mondje Engels moet kennen.
En wist u wat er bij coalitiebesprekingen zoal een rol speelt? Natuurlijk niet, maar het zijn ‘talrijke strategische overwegingen’. Je zou jaloers worden op het intellect van zo’n man.
En weet u wat de bedoeling is van coalitievormingen? Die moeten leiden tot ‘een bestuursmeerderheid op de diverse niveaus’, en ‘graag geen nieuw wereldrecord!’.
Die laatste overweging is meer een cri du cœur dan een wetenschappelijke observatie zult u zeggen, maar ze bewijst nogmaals dat de professor een man van vlees en bloed is die er niet voor terugdeinst om ook de psychologie in zijn analyse te betrekken.
Ik meen dat het Mark Twain was die de vraag stelde of een aap per toeval de Divina Commedia zou kunnen typen. Het antwoord op die vraag is ja. Alleen is die kans kleiner dan één, gedeeld door het aantal elementaire deeltjes in het ons bekende Heelal.
De kans dat hij een publiceerbaar politicologisch artikel produceert lijkt mij aanmerkelijk groter.
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Marc Vanfraechem (1946) werkte voor Klara (VRT-radio); vertaler, blogger http://victacausa.blogspot.com sinds 2003. Hij schrijft het liefst, en dus meestal, artikels met daarin verwerkt vertaalde citaten van oude auteurs, die hem plots heel actueel lijken.
Bestuurlijke nalatigheden die rampen erger maken dan ze hadden moeten zijn… dat soort zaken kwam al voor in de vierde eeuw voor Christus.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.