fbpx


Buitenland
1 oktober

El primer dia d’octubre/De eerste oktober
Doorbraak deelt een documentaire over het referendum dat toelaat om het democratische, open en feestelijke karakter van de Catalaanse volksbeweging te begrijpen. Ze werd op 1 oktober gefilmd door het Catalaanse nieuwsagentschap “Agència UO” en geeft een ooggetuigenverslag van wat er zich die dag afspeelde in de straten van Barcelona, van 4 uur ’s ochtends – wanneer de mensen zich verzamelden aan de stembureaus – tot middernacht – wanneer de resultaten gekend waren. Een erg divers publiek komt aan het woord: jong en oud, internationale waarnermers, slachtoffers van politiegeweld en gewone burgers die argumenteren waarom dit referendum zo belangrijk is voor hen. De reportage is op sommige momenten erg ingrijpend met emotionele getuigenissen bij de schokkende beelden van het politiegeweld.

De film doet fundamentele vragen rijzen: wie staat er eigenlijk aan de kant van de wet en de democratie? Wie wil de fundamenten van de samenleving onderuit halen? 1 oktober is voor veel Catalanen een symbool geworden van de erg ongelijke machtsverhoudingen tussen de regio en de centrale staat, en het thema speelt bij de verkiezingen van 21 december een grote rol. Wie een dieper inzicht wil krijgen in de politieke impasse in Catalonië zal op 40 minuten tijd veel bijleren.

de reportage is ondertiteld in het Engels, Frans en Spaans. U kan die ondertitels in Youtube oproepen door op het ondertittelingsicoontje te klikken, rechts onderaan. In de reportage komen ook enkele Vlaamse waarnemers aan het woord.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak