JavaScript is required for this website to work.
post

El primer dia d’octubre/De eerste oktober

Pieter Bauwens21/12/2017
Still uit de documentaire ‘E premier dia D’octubre’ over het politiegeweld
tijdens het Catalaanse referendum in Barcelona.

Still uit de documentaire ‘E premier dia D’octubre’ over het politiegeweld tijdens het Catalaanse referendum in Barcelona.

Een Catalaanse documentaire over het politiegeweld bij het Catalaanse referendum op 1 oktober in Barcelona.

Doorbraak deelt een documentaire over het referendum dat toelaat om het democratische, open en feestelijke karakter van de Catalaanse volksbeweging te begrijpen. Ze werd op 1 oktober gefilmd door het Catalaanse nieuwsagentschap “Agència UO” en geeft een ooggetuigenverslag van wat er zich die dag afspeelde in de straten van Barcelona, van 4 uur ’s ochtends – wanneer de mensen zich verzamelden aan de stembureaus – tot middernacht – wanneer de resultaten gekend waren. Een erg divers publiek komt aan het woord: jong en oud, internationale waarnermers, slachtoffers van politiegeweld en gewone burgers die argumenteren waarom dit referendum zo belangrijk is voor hen. De reportage is op sommige momenten erg ingrijpend met emotionele getuigenissen bij de schokkende beelden van het politiegeweld.

De film doet fundamentele vragen rijzen: wie staat er eigenlijk aan de kant van de wet en de democratie? Wie wil de fundamenten van de samenleving onderuit halen? 1 oktober is voor veel Catalanen een symbool geworden van de erg ongelijke machtsverhoudingen tussen de regio en de centrale staat, en het thema speelt bij de verkiezingen van 21 december een grote rol. Wie een dieper inzicht wil krijgen in de politieke impasse in Catalonië zal op 40 minuten tijd veel bijleren.

de reportage is ondertiteld in het Engels, Frans en Spaans. U kan die ondertitels in Youtube oproepen door op het ondertittelingsicoontje te klikken, rechts onderaan. In de reportage komen ook enkele Vlaamse waarnemers aan het woord.

 

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.