EPI wil zelfbeschikkingsrecht op Europese agenda
In het Europees Parlement in Brussel is het EPI (European Partnership for Independence) officieel voorgesteld. Niet-partijpolitieke bewegingen uit CatalonIê, Schotland Baskenland en Vlaanderen willen er samenwerken om hun ‘recht op zelfbeschikking’ realiteit te maken. De eerste acties zijn gepland.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe leden van de EPI zijn zowat de usual suspects van de naar onafhankelijkheid strevende naties in Europa: Catalonië, Schotland, Baskenland en Vlaanderen. Het wekt eigenlijk verwondering dat het zo lang geduurd heeft om zich te verenigen. De bedoeling van het EPI is samenwerken, leren van elkaar, netwerken en het onafhankelijkheidstreven Europees op de kaart zetten. De kern van het EPI verhaal is het ‘Universeel recht op zelfbeschikking’. Volgens het EPI maakt dat deel uit van de mensenrechten, we hebben het recht om tot een natie te behoren en een natie heeft het recht op zelfbestuur.
Europees Burgerinitiatief
De vraag is wat kan zo’n Europese samenwerking meer dan wat nationaal kan? Anna Arque (Catalonië) van de EPI kondigde alvast acties aan. In oktober-november wil de EPI met een European citizen’s initiative komen. Dat is een petitie waarin Burgers de Europese Commissie vragen te onderzoeken of enige Europese regels moeten gemaakt worden over een bepaald onderwerp, om een standpunt te bepalen zeg maar. Het EPI zal vragen of de Commissie niet het recht op zelfbestuur moet erkennen van Europese volkeren en erkende historische naties. De precieze tekst voor de petitie wordt nu opgesteld en onderzocht door een team Europese juristen. In oktober wordt de tekst en de campagne voorgesteld. Het doel van de petitie is niet enkel de Europese commissie tot een standpunt te dwingen, maar ook de publieke- en politieke opinie bereiken. Als het lukt worden de verantwoordelijken door de Europese commissie ontvangen om hun vraag te verduidelijken en wordt er in het Europees parlement een publieke hoorzitting georganiseerd over de vraag.
Als het lukt, want de lat ligt hoog. Een Europees Burgerinitiatief moet in Europa een miljoen handtekeningen verzamelen van Europese burgers, uit minstenszeven lidstaten, met een minimum in elke van die zeven lidstaten. De Vlaamse Volksbeweging (VVB) zal in Vlaanderen (België) handtekeningen verzamelen. Maar met Schotland (nog deel van het Verenigd Koninkrijk) en Catalonië en Baskenland (beiden nog deel van Spanje) zit EPI nog maar aan drie van de zeven lidstaten. Er zouden gesprekken lopen met Groepen in Italië en Frankrijk, maar er lijkt nog een hele weg af te leggen.
Betoging
Later, voor de Europese verkiezingen van juni 2014, wil het EPI een massabijeenkomst organiseren in Brussel. Zo wil EPI ook de vraag stellen welk Europa we eigenlijk willen en de vraag over zelfbestuur voor naties in Europa meenemen in de campagne voor de Europese verkiezingen. Het zou een internationale manifestatie worden voor het recht op zelfbeschikking van Europese naties.
Volgens EPI is er ook een mediaprobleem. Kevin Williamson van de Scottish Independence Convention stelde dat belangrijk nieuwe vaak niet door de nationale media wordt opgepikt. Om dat te omzeilen presenteert EPI zichzelf aan de burger via www.epicentres.info. de bedoeling van de webstek is om nieuws te verzamelen over de onafhankelijkheidstrijd in de verschillende landen.
Om de samenwerking kracht bij te zetten, roept de VVB op om de betoging voor onafhankelijkheid van Schotland op 22 september bij te wonen. Die betoging past in de campagne voor ‘yes for independence’ in de aanloop naar het Schotse referendum in 2014. De VVB legt een bus in. (meer info op www.vvb.org)
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Stel je voor: erkenning vragen voor de wetten op je grondgebied. Taalwetten dan nog, hoe bekrompen! Gelukkig is er de Franstalige flexibiliteit!
‘Moslimhater valt kerstmarkt aan’: het leek voor vele media een haast verfrissend discours. Maar heel wat vragen blijven onbeantwoord.