JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Europees Geneesmiddelenagentschap: ‘mRNA-vaccins nooit bedoeld voor groepsimmuniteit’

Was al officieel; wordt nu nog officiëler

NieuwsChristophe Degreef22/11/2023Leestijd 3 minuten
Het gebouw van het EMA op de Amsterdamse Zuid-as.

Het gebouw van het EMA op de Amsterdamse Zuid-as.

foto © Belga/ANP

Het Europees Geneesmiddelenagentschap bevestigt uitdrukkelijk haar genuanceerde visie op de beperktheid van covid-vaccins.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA bevestigt in een brief aan Europees parlementslid Marcel de Graaff (Forum voor Democratie) dat de covidvaccins niet bedoeld waren om groepsimmuniteit te bewerkstelligen. Het EMA zegt ook dat het niet verantwoordelijk is voor de gevolgen die het beleid trekt op basis van zijn aanbevelingen.

U bent correct wanneer u stelt dat covid-19-vaccins niet toegelaten zijn om besmetting van persoon tot persoon te voorkomen. Covid-vaccins beschermen alleen de gevaccineerde individuen. Dat staat ook zo uitgelegd in de productomschrijving. Het EMA heeft in alle evaluaties voor de toelating van de vaccins ook altijd meegegeven dat er geen data over besmetting zijn.

Die zin in een officieel antwoord van het EMA aan Europees parlementslid Marcel de Graaff maakt furore op sociale media. de Graaff stuurde enkele maanden geleden een brief naar het geneesmiddelenagentschap met enkele vragen.

Net zoals vele mensen vraagt de Graaff zich af waarom voor alle Europeanen in 2021 en 2022 bijna verplichte vaccinatiecampagnes werden georganiseerd wanneer de onderbouw daarvoor ontbrak. En waarom ‘je het voor een ander deed’. Concreet wil de Graaff dat alle huidige en toekomstige campagnes met mRNA-vaccins worden stopgezet.

Verwaarloosbaar

Maar het EMA heeft eigenlijk zelden anders beweerd. Zo zei Jean-Michel Dogné, de Franstalige Belgische vaccinveiligheidsspecialist die advies levert aan het agentschap, in februari 2022 al exact hetzelfde bij Doorbraak.

Dogné sprak toen van begripsverwarring. Hoewel Dogné een voorzichtige voorstander was om iedereen – jong en oud, gezond en niet gezond – een covid-vaccin aan te bieden, vertelde hij toen al dat strikt genomen de voordelen van de boostervaccins voor mensen onder de 50 eigenlijk verwaarloosbaar waren.

Dogné hekelde toen ook het gebrek aan een degelijke geïnformeerde toestemming. Er was toen niet veel geweten over de efficiëntie van de vaccins op de lange termijn. En ook niet over de impact van bijwerkingen.

Het EMA is dan ook correct wanneer het zegt dat het alleen geneesmiddelen onderzoekt en monitort. En dat de rest politiek is.

Letterlijk: Wanneer onze wetenschappelijke commissies een besluit nemen en aanbevelingen formuleren, kunnen andere instanties, zoals de Europese Commissie, het Europees gezondheidscentrum ECDC en nationale gezondheids- en vaccinatieautoriteiten, een immunisatiebeleid voeren op basis van onze aanbevelingen om de bevolking te beschermen.

Aseem Malhotra

Wanneer Marcel de Graaff zich afvraagt wat de precieze impact is van bijwerkingen, antwoordt het EMA vandaag nog altijd met de ontwijkende slagzin dat ‘correlatie nog geen oorzakelijk verband betekent’. Bijwerkingen kunnen evengoed aan iets anders liggen, ook als ze optreden onmiddellijk na vaccinatie.

Dat klopt. Maar onderzoek van Doorbraak in België en van de Duitse openbare omroep ZDF toonde eerder dit jaar al aan dat bijwerkingen ook zelden echt ernstig worden genomen. En dat de autoriteiten ze ook vaak niet willen onderzoeken. Of uitsluitend in stilte.

Niet alleen schuilt achter elk verhaal over bijwerkingen een menselijk drama. De cijfers wijzen er ook op dat bijwerkingen na covid-vaccinatie vaak voorkomen. Ook ernstige. Voor sommige artsen zoals de Brit Aseem Malhotra en de Vlaming Erwin Annys moeten we daarom veel voorzichtiger zijn met de covidvaccins.

OESO-rapport

Verzwarend is zeker ook dat van de vier oorspronkelijk goedgekeurde covidvaccins die in 2021 werden gebruikt, er twee ondertussen niet meer gebruikt worden uit veiligheidsoverwegingen. Nadat er flink wat mensen mee werden ingeënt.

Het kluwen van wetenschap en politiek uit de covidcrisis is moeilijk te ontwarren. Maar hoe meer de tijd vordert, hoe duidelijker het wordt dat veel beslissingen van toen weinig met wetenschap te maken hadden.

De puur politieke aanpak van het probleem roept nog vragen op: waarom is gezondheid in die mate een thema dat vele burgerlijke vrijheden ervoor moesten sneuvelen?

Volgende maand verschijnt het door België bestelde rapport van de OESO over de covidaanpak in ons land. Of dat meer klaarheid zal scheppen is nog maar de vraag.

Christophe Degreef is onafhankelijk journalist. Niet oud, maar wel old skool. Eerder werkte hij voor Brussel Deze Week en de Vlaams-Brusselse Media.

Commentaren en reacties