Europese samenwerking voor onafhankelijkheid
Van maandag 13 tot woensdag 15 februari vindt in Barcelona de derde bijeenkomst van EPI plaats. EPI staat voor European Partnership for Independence, een Europese overkoepeling van niet-partijpolitieke verenigingen die naar onafhankelijkheid of hereniging van hun regio streven.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp de bijeenkomst zijn afgevaardigden uit vijf landen (Catalonië, Schotland, Baskenland, Zuid-Tirol en Vlaanderen). Ze ronden vandaag (14 februari) het voorbereidende werk af dat twee jaar voorbereiding vergde. Vlaanderen wordt in Barcelona vertegenwoordigd door Steven Vergauwen en Bert Dekeyzer van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).
Congresvoorzitster Anna Arqué verklaarde voor de Catalaanse en Spaanse pers dat EPI zich baseert op het universele recht op zelfbeschikking en de democratie, vrijheid en universele rechtvaardigheid als kernwaarden die Europa vormen.
De acties die EPI uitvoert bestaan niet alleen uit het uitwisselen van informatie en het voeren van het debat over deze waarden maar zijn ook gebaseerd op drie pijlers:
1. een academisch netwerk
2. het verspreiden van de EPI-boodschap in de media
3. zowel protocolaire als institutionele projecten
Deze pijlers zijn geen symbolische noch theoretische acties maar willen de onafhankelijkheidsgedachte bij de volledige Europese bevolking ingang doen vinden.
EPI bracht ook een verklaring naar voren over het referendum betreffende de Schotse onafhankelijkheid en bereidt een groot Europees initiatief voor dat in mei in het Europees Parlement zal worden bekend gemaakt.
Later meer
Tags |
---|
Personen |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.