JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Geen ‘fascisten’ tegen GAS-boetes

Pieter Bauwens29/10/2013Leestijd 2 minuten

De betoging tegen de GAS-boetes was volgens de pers een groot succes. Ietwat onverwacht waren ook het Taal Aktie Komitee en de Vlaamse Volksbeweging aanwezig. Niet tot tevredenheid van alle andere deelnemers.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Volgens de VRT en De Morgen betoogden er op zaterdag 26 oktober 2013 zo’n 2 000 mensen tegen de GAS-boetes in Brussel. Volgens onze bronnen zouden het er maximaal zo’n 500 geweest zijn, vooral linkse tot extreem linkse jongeren uit verenigingen al dan niet nauw verwant met de PVDA. Onderaan het artikel op deredactie.be staat te lezen: ‘Enkele tientallen Vlaamsgezinde jongeren werd op het einde van de betoging verhinderd om zich aan te sluiten door enkele rijen jongeren, die arm in arm een barrière vormden en riepen dat ze geen “fascisten in hun wijk” wilden. Na enig duw- en trekwerk vatten een aantal politieagenten post tussen beide groepen. ‘ Que?

Bart De Valck is oud-woordvoerder van het Taal Aktie Komitee (TAK) en huidig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Een twintigtal militanten van de beide verenigingen waren aanwezig op de betoging. Zijn TAK en de VVB tegen de GAS-boetes? ‘Wij hebben niets tegen GAS-boetes om overlast in woonwijken te bestrijden, maar wij vrezen dat die ook tegen ons zullen ingezet worden. Als wij bijvoorbeeld een actie houden aan het koninklijk paleis waar we geen omwonende storen, kan men ons een GAS-boete opleggen. Zo maak je het onmogelijk om nog actie te voeren. Voor een aantal burgemeesters in de rand zijn die GAS-boetes het gedroomde middel om de Vlaamse acties financieel lam te leggen. Denk aan de Franstalige burgemeesters in de faciliteitengemeenten, of die burgemeesters van B-partijen in de Rand die liever geen pottenkijkers willen. Die zullen er snel zijn met een GAS-boete voor overlast veroorzaakt door Vlaamse actievoerders. Daarom wilden we een signaal geven en deelnemen aan die betoging.’

niet iedereen opgezet

‘De ordedienst van de betoging begon onze groep te viseren en te provoceren. Ze scandeerden “geen fascisten in onze stad”. Daar waren wij het helemaal mee eens, dus scandeerden we mee, dat kon die mannen niet kalmeren en de aanwezige politie heeft toen onze delegatie moeten afschermen. Het is zeker fout te zeggen dat wij daar de orde verstoorden. Het tegendeel is waar. Wij wilden als drukkingsgroep onze stem laten horen in dit debat, maar dat wordt blijkbaar niet door iedereen aanvaard. Die linkse groepen hanteren blijkbaar nog de schema’s uit de jaren ’70, wie niet in hun linkse kraam past zetten ze gemakshalve buiten de democratie en wie Vlaams is, is per definitie een fascist. Het Vlaams-nationalisme is wel geëvolueerd. Ten eerste is dat een groeiende stroming in de publieke opinie, daar moet meer en meer rekening mee gehouden worden. Daarnaast hebben wij de openheid van geest om mee te betogen met mensen waarmee we het misschien op niet zoveel punten eens zijn, maar we zijn samen wel tegen de GAS-boetes. Blijkbaar is dat voor hen niet mogelijk.’

Doorbraak wilde weten op de deelname aan de betoging een verloren actie is geweest, want veel heeft het niet opgebracht. ‘Dat zou ik niet zeggen’, reageert Bart De Valck. ‘Onze serene reactie heeft toch bij een aantal aanwezigen indruk gemaakt. Een aantal Baskische jongeren zochten ons achteraf nog op. Het is wel jammer dat de pers onze aanwezigheid maar heel stereotyp oppikte. Ze konden onze aanwezigheid op die betoging niet in hun vooropgezette schema’s plaatsen. Als de Vlaamse beweging eens iets atypisch doet pikken ze dat niet op, ze pikken enkel die acties op die het traditionele beeld van de Vlaamse beweging versterken. Daar wil ik als voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging tegen ingaan.’

NASCHRIFT: Een deelnemer aan de betoging wijst er in een reactie op dat er bij de VVB/Tak-groep ook drie kinderen waren en een jonge moeder met baby in kinderwagen. 

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Categorieën

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties