GeenStijl-reporter wordt lijsttrekker VoorNederland
Jan Roos wordt lijsttrekker van VNL, VoorNederland.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnement‘Hij gaat het groot aankondigen in een tv-programma’, schreef een aanhanger enthousiast op zijn weblog. Het werd een filmpje op YouTube, een ‘lullig filmpje’ in Jan’s termen. Jan Roos werkte voor PowNed. Hij interviewde voornamelijk politici. ‘Eerst veel knoflook eten’, zei hij over zijn interviewtechniek, ‘dan tegen de schoenen van de geïnterviewde gaan staan en dan maar zuigen. Nooit naar hun standpunten vragen, maar naar hun spraakgebrek of hun bh-cup en natuurlijk naar hun seksleven. Dat zorgt ervoor dat ze hun mond voorbij praten.’ En: ‘Als we een referendum zouden houden over of ik een klootzak ben of niet, dan stemde alleen mijn moeder nee. Al weet ik het zelfs van haar niet zeker.’
Bram Moszkowicz
VNL is de partij van de heren Bontes en Van Klaveren. Ze zaten voor Wilders’ partij, de PVV, in de Tweede Kamer. Na ruzie met Wilders begonnen ze in 2014 voor zichzelf. De groep Bontes/Van Klaveren was geboren. In het belang van Nederland bleven ze uiteraard op hun pluche in de Tweede Kamer zitten. Buiten hun eigen inkomen als Kamerlid, plus het toekomstige wachtgeld en hun toekomstig pensioen niet te vergeten, krijgen ze per jaar een kwart miljoen subsidie van de Nederlandse belastingbetaler. Omdat ze volgens de Nederlandse wet een zelfstandige fractie in de Tweede Kamer vormen en fracties in de Kamer recht hebben op subsidie voor hun partij. Bontes en Van Klaveren richtten VNL op en willen met die partij meedoen bij de Twee Kamerverkiezingen van 15 maart 2017.
In april 2015 werd Bram Moszkowicz, de bekende Nederlander die met kop en kont uit de advocatuur werd gegooid, hun beoogde lijsttrekker. Bontes was tegen Moszkowicz en trok zich terug uit VNL. ‘Ik heb altijd boeven gevangen, dan ga ik niet met een boef werken’, zei de oud-politieman Bontes in de pers. In januari 2016 werd Moszkowicz uit de partij gezet wegens algehele politieke onbekwaamheid, zoals de partij liet weten. Bontes kwam weer terug. Volgens Jan Roos was hij al een maand voor Moszkowicz benoeming door Bontes voor het lijsttrekkerschap gevraagd.
Jan Roos werkte voor PowNed. PowNed is een publieke omroepvereniging die door de weblog GeenStijl in 2008 is opgericht. Hun tv-programma’s trekken tussen de 130.000 en 200.000 kijkers. GeenStijl werd in april 2003 door Telegraaf-journalisten opgericht. Op de weblog worden voornamelijk mensen belachelijk gemaakt. Volgens de oprichter wil GeenStijl de ‘genadeloze benadering van de Britse tabloids in Nederland introduceren.’ Wat de Telegraaf zou willen maar als serieuze krant niet durft dus. Of, zoals de Volkskrant schreef: ‘GeenStijl is een site waar geld wordt verdiend met leedvermaak: door het publiceren van filmpjes met mensen die onvrijwillig op een onbewaakt moment voor paal worden gezet.’ In mei 2007 waren er 620.000 bezoekers. Zowel PowNed als GeenStijl zijn onderdeel van TMG, de Telegraaf Media Groep.
Mede-organisator Oekraïne-referendum
GeenStijl was medeorganisator van het adviserend referendum over het EU-verdrag met Oekraïne dat in april in Nederland plaats vond. Het grootste succes van reactionair Nederland tot nu toe. Of, om het in NRC-termen te zeggen: van rechts-populistisch Nederland. GeenPeil was de naam van de tegencampagne. Jan Roos werd het gezicht van de campagne. Formeel voerde hij een campagne om zoveel mogelijk mensen te laten opkomen. In Nederland bestaat geen opkomstplicht. Daarvoor kregen ze tienduizenden euro’s subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In werkelijkheid werd het subsidiegeld gebruikt om de tegen-campagne te financieren. ‘Ondertussen doorkruiste Roos op persoonlijke titel het land om zijn afschuw kenbaar te maken over het associatieverdrag, dat volgens hem zou leiden tot de komst van grote aantallen Oekraïners naar Nederland en escalatie van de oorlog,’ schreef het NRC/Handelsblad. ‘Roos’ matrozenpetje groeide uit tot een geuzensymbool: op straat deelden GeenPeilers het uit aan voorbijgangers.’
‘Vanaf nu ben ik de baas,’ liet Jan Roos afgelopen dinsdag in de Telegraaf weten. ‘Ik ben de leader of the pack. En dat betekent dat ik ook de lijnen uitzet. En dat ik zeg wat belangrijk is voor ons en wat we moeten gaan doen.’ ‘Wordt het niet tijd dat we als Nederlanders staan voor Nederland? En eenieder die ons bedreigt de tent uitschoppen?’ Benieuwd of Roos de verkiezingen haalt. En over het te verwachten aantal Kamerzetels? ‘Minimaal vier en maximaal tien. Eén zetel lijkt me bijzonder weinig.’ In de wekelijkse peilingen van Maurice de Hond staat de VNL momenteel welgeteld op nul zetels.
De Nederlandse publicist Henk Jurgens (1942) is politicoloog (UvA). Hij schrijft regelmatig in Doorbraak over Nederland en de Nederlandse politiek.
Jan Renkema probeert de ‘Nederlander’ is een beperkt aantal pagina’s te doorgronden.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.