JavaScript is required for this website to work.
post

De gele hesjes zijn onze ‘deplorables’

You cannot fool the people all the time

Evert van Wijk8/12/2018Leestijd 3 minuten
Zijn de gele hesjes de voorbode van een bredere volkswoede?

Zijn de gele hesjes de voorbode van een bredere volkswoede?

foto © Reporters / STG

De gele hesjes bij ons zijn de deplorables van de VS. Vooral de linkse elite is van deze vaak hard werkende witte mannen en vrouwen vervreemd.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Links heeft niets geleerd van de verkiezingen in de VS. Weliswaar kennen ze aan de andere kant van de oceaan het fenomeen van de gele hesjes (nog) niet, maar daar heten ze ‘deplorables’, zoals deze groep ‘kansarmen’ door Hillary Cinton werd omschreven. Deze deplorables zijn onze gele hesjes waar Trump wel oog en oor voor had en waar hij zijn verkiezingsoverwinning aan te danken had. Intussen weet de Europese politieke elite nog altijd niet goed raad met hoe ze dit fenomeen van de gele hesjes moeten tackelen.

Gele hesjes, of zoals u wilt de deplorables, bestaan vooral uit witte mensen en hebben vaak geen hoog opleidingsniveau. Mede hierdoor snappen ze niet dat de multicultimaatschappij geen bedreiging is, maar juist een verrijking, dat vega-food in plaats van bier en hamburgers veel beter voor de gezondheid en het milieu is, dat ze ook beter in een elektrische Tesla rijden in plaats van een vervuilende diesel waar ze hun eigen binnenstad niet meer in mogen, dat ook de energierekening omhoog gaat en dat er een extra milieuheffing op benzine komt. Maar geen nood omdat we van het gas af moeten, loont het investeren in een warmtepomp en zonnepanelen van slechts enkele tienduizenden euro’s.

Steeds zwaarder belast

De gele hesjes zijn een teken dat het systeem aan het vastlopen is. Een teken dat de hardwerkende modale man/vrouw het niet meer pikt omdat hij niks merkt van de groei van de economie. Die niet snapt dat hij steeds zwaarder belast wordt, terwijl multinationals als Shell en Unilever de dans ontspringen. Die na een werkzaam leven op 50-jarige leeftijd wordt afgedankt en een magere uitkering krijgt waar hij met veel kunst en vliegwerk in het beste geval het einde van de maand mee kan halen.

Hardwerkende mannen en vrouwen die er een baan bij moeten nemen om de huur van hun sociale woning te betalen, als ze daar überhaupt voor in aanmerking komen. Want meestal  zijn die woningen al vergeven aan veelal economische vluchtelingen uit verre oorden die voorrang hebben op de toewijzing van dergelijke woningen.

Vreemdeling in eigen buurt

Hardwerkende mannen en vrouwen die in de zogenaamde slechte wijken wonen. Verpauperd en veranderd in getto’s waar vrouwen alleen nog gesluierd over straat kunnen als ze überhaupt buiten mogen komen. Waar op elke hoek van de straat de handel in drugs en al het andere wat god verboden heeft, welig tiert. Waar je als autochtoon wordt weggepest, omdat je vreemdeling bent geworden in je eigen buurt waar je geboren en getogen bent. Dit terwijl de elite die aan de Amsterdamse grachtengordel of in het hippe Antwerpse Zurenborg woont op je neerkijkt, omdat je een racist bent als je die aftakeling, verpaupering en wetteloosheid in je wijk aanklaagt.

Hardwerkende mannen en vrouwen die plotseling geconfronteerd worden met alweer een extra accijnsverhoging op brandstof, op bier, snoep en chips, omdat de linkse elite heeft ontdekt dat je met klimaatverandering extra geld uit de zakken van de belastingbetaler kunt halen. Maar diezelfde elite rijdt in een Tesla die net als die warmtepomp en die zonnepanelen  extra belastingaftrekmogelijkheden biedt. Dat op die manier de modale en hardwerkende mannen en vrouwen die kelk aan hun voorbij zien gaan, is hun eigen schuld. Het zijn tenslotte deplorables…

Klootjesvolk met alleen verstand van voetbal

Hardwerkende mannen en vrouwen die ontdekken dat hun pensioenen steeds lager worden. Die ontdekken dat ieder jaar de factuur van de sociale zekerheid en medische verzekeringen steeds hoger worden. Mannen en vrouwen die heel goed weten dat dit mede wordt veroorzaakt door eindeloze rijen nieuwkomers en in hun kielzog, in het kader van gezinshereniging, hun veelal kroostrijke familieleden die de taal niet spreken, uiterst zelden een opleiding hebben die aansluit op de behoeften, die niet willen integreren, zelden een bijdrage leveren aan de maatschappij en de kosten van de sociale zekerheid en de volksgezondheid de hoogte in jagen.

Deze deplorables in gele hesjes, hebben dat haarfijn door en daarom komen zij op straat. Want zelfs al behoor je bij de linkse elite: je kunt niet ongestraft doorgaan om de kluit te belazeren, om neer te blijven kijken op dit klootjesvolk dat alleen maar verstand heeft van voetbal, dat omwille van hun egoïstische reflexen zich niet wil inlaten met verheven zaken als het open zetten van de grenzen en het milieu.

Maar zoals Oud-president Abraham Lincoln ooit zei: You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.

Evert van Wijk (1954) is CEO van https://www.mediatrainingbenelux.nl en https://www.mediatraining.be . Hij woont en werkt afwisselend in België, Nederland en Ierland. Hij is auteur van diverse boeken over cultuurverschillen België-Nederland. Hij houdt daarover ook een blog bij op https://cultuurverschillenbelgienederland.nl

Commentaren en reacties