JavaScript is required for this website to work.
Media

Gelukkige feestdag Doorbraak!

3 mei: werelddag van de persvrijheid

Pieter Bauwens2/5/2015Leestijd 2 minuten

De viering van de Werelddag van de persvrijheid is een aangelegenheid van hen die de diversiteit in het perslandschap in de kiem smoren.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

3 mei werd in 1993 door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot ‘Werelddag van de persvrijheid’. Sindsdien is het de bedoeling dat er op die dag wordt stilgestaan bij het belang van de persvrijheid en de journalistiek in de democratie. Hoe rijker en hoe meer gedifferentieerd het persaanbod, hoe gezonder de democratie.

Difference Day

Die Werelddag van de persvrijheid wordt ook in Brussel gevierd. In Bozar gebeurt dat onder de naam: Difference Day – Europees Gala voor vrijheid van meningsuiting. Een organisatie van het Brussels Platform for Journalism, een samenwerkingsverband tussen Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, en Erasmushogeschool Brussel, samen met Bozar – Paleis voor Schone Kunsten, de Evens Stichting en iMinds. Een evenement dat voortaan elk jaar zal plaatsvinden. We citeren uit de inleidende tekst wat de bedoeling is: ‘De recente dramatische aanslagen op de vrijheid van meningsuiting in Parijs, Kopenhagen, Dhaka … verlenen dit initiatief een grote urgentie. Centraal staat daarbij (internationale en Europese) journalistiek in relatie tot persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, kwaliteit en creativiteit. Vrijheid van meningsuiting impliceert echter tegelijk respect voor de mening van anderen. Zij erkent de verscheidenheid van mensen en overtuigingen. De vrijheid van meningsuiting bevestigen staat daarom gelijk aan het erkennen van diversiteit. Voor ons is World Press Freedom Day tegelijk Difference Day.’

Op het programma een interessante lezing van Julia Cagé over een nieuw type mediabedrijf, een VZW, en dat zal enkelen uit de koepel Media.21 bekend in de oren klinken. Helaas is er geen debat aan gekoppeld over de rol van de overheid in het beschermen van de differentiatie in de media. Wij noemen dat een gemiste kans. (onlangs was er nog de oproep van Media.21 om de herziening van de perssteun)

Verder, vooral sprekers van gevestigde media of van de grote mediaspelers. Ondanks de grote woorden zal er van de ‘verscheidenheid van menselijke overtuigingen’ maar weinig te merken zijn op Difference Day Day – Europees Gala voor vrijheid van meningsuiting. Er is tegenwoordig enkel nog plaats voor ‘gedulde overtuigingen’ het spectrum van die gedulde meningen in de pers wordt alsmaar kleiner. De grote persgroepen doorbreken dat maar zelden, daar heb je onafhankelijke spelers voor nodig. De grote spelers fnuiken ook de diversiteit door het samengaan in grote groepen. Inhoudelijk beginnen krantentitels wel heel sterk op elkaar te gelijken. En hun websites geven vaak meer van hetzelfde (Belgabericht). Het doet ons wel eens twijfelen aan de gezondheid van onze democratie.

Biodiversiteit

De werelddag van de persvrijheid moet de ogen openen voor de biodiversiteit van onze media. In een bos met vooral grote bomen hebben nieuwkomers het moeilijk. In een plantage met een monocultuur is de biodiversiteit gefnuikt. Het Vlaamse perslandschap begint daarop te gelijken. Het is geen bos met verschillende soorten bomen en struiken en planten, neen het is een plantage met nog enkele grote planten, daarrond wordt gewied en enkel in de bermen kan nog iets groeien, maar liefst niet te hoog.

Doorbraak is zo’n initiatief, net zoals ook De Wereld Morgen, Apache, Mo*, Stamp media en Newsmonkey dat zijn.  Al deze initiatieven zorgen voor echte differentiatie in de media, het nieuws dat u niet leest of hoort of ziet in de producten van de grote spelers. De persvrijheid herdenken door de nadruk te leggen op differentiatie, maar dat eigenlijk enkel doen met de gevestigde waarden en zonder de grote paden te verlaten, zonder uit het spectrum van de ‘gedulde meningen’ te stappen is hypocriet. Even hypocriet als de meeste ‘je suis Charlie’ foto’s dat waren.

Wij wensen u een goede Werelddag van de persvrijheid! En nodigen u graag uit om op de werelddag van de persvrijheid, de diversiteit (of de difference) in de pers  te ondersteunen!

 

Categorieën

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties