fbpx


Politiek, Satire
Bananenrepubliek

Gratis of voor niets

België Bananenrepubliek


Comical Crombez wil stemmen kopen met belastinggeld. Hij riep Steve Stevaert terug uit de eeuwige jachtvelden om de pen te hanteren bij de opmaak van het verkiezingsprogramma. Jongeren moeten gratis met bus en tram kunnen klimaatspijbelen in Brussel, de huisarts en de tandarts gratis, elektriciteit naar 6% btw, geen successierechten op eerste kwart miljoen euro, geen registratierechten bij de aankoop van de eerste woning… Maar het is niet omdat het je niets kost, dat het gratis is. Iemand betaalt de rekening en dat is in dit geval de belastingbetaler, hoewel. Comical Crombez wil zijn gratis kermis laten betalen door 600 miljoen euro terug te eisen van pillendealer Marc Coucke en zijn gildebroeders. Couckes Fort Knox blijft dicht, Crombez kan in de rij gaan staan met het Amerikaans bedrijf Perrigo en spelersmakelaar Bayat. 

Eigen volk links

Ook het Vlaams Belang liet zijn sociaal gelaat zien. Op zijn sociaaleconomisch congres bevestigt Van Grieken het nationaalsocialistisch profiel van zijn guldensporenbroederschap. Sociale cadeaus en promesses als populistische tools voor het slijten van een nationalistisch discours met antagonistische inslag, het klinkt bekend in de oren. Een pensioen van minstens 1.500 euro, optrekken belastingvrije som, korting van 1000 euro op belastingen, een maximumfactuur voor thuiszorg en rusthuizen, een verdubbeling van het ouderschapsverlof en een tegemoetkoming (halftijds leefloon) voor ouders die thuisblijven voor de opvoeding van de kinderen. Het is duidelijk, de guldensporenridders willen een links onafhankelijk Vlaanderen op een bedje van islamaversie en verdronken in een antimigratiesausje. Two face Van Grieken is niet links of rechts, maar nationalistisch schizofreen. ‘Eigen volk links’ zou een correcte verkiezingsslogan zijn.

Midden-Oostenfronters

Bolle Gijs D’haeseleer wil alle Vlaams-nationalisten samen brengen onder één dak. Een Vlaams huis op de grote markt van Ninove, de hoofdstad van Forza Flandria. Op Tv Oost steunde rebel Dedecker zijn dikke vriend uit Ninove, maar waarschuwde meteen met een schets van het wekelijks partijbureau van N-VA: ‘Als je twee Vlamingen samen zet, heb je drie meningen en vier ruzies, vijf vetes en afscheuringen van partijen’. Het werd bevestigd toen begin deze week De Wever, Franken en Jambon, hun visie gaven over de berechting van Belgische jihadi’s. Een greep uit de meningen van Babel: ‘We brengen ze naar hier, we nemen hun nationaliteit af, we laten ze daar, we sturen ze naar Irak of we sturen ze naar een internationale rechtbank’. Zonder debatfiches zijn de tribunen van caesar De Wever verdwaalde kogels. Het moet gezegd, het probleem is niet eenvoudig. De Midden-Oostenfronters zijn Playmobilsoldaatjes die na een blitztraining als kanonnenvoer in de zandbak worden gegooid. De Koranverblinden met individuele bewijzen van oorlogsmisdaden beschuldigen zonder te vervallen in mccarthyisme of blinde inquisitie is geen sinecure. Zoals Hendrik Vuye terecht opmerkte zullen ze waarschijnlijk allemaal, ambulancier, kok of schoenpoetser van de generaal geweest zijn. Zonder twijfel zullen ze allen op de tonen van Shaggy’s ‘It Wans’t Me’ hip hoppend het internationaal gerechtshof binnen dansen .

Franckenmanie

Neen, het is geen grap. NV-WA — voluit Nou­velles Valeurs Wallonnes – is de nieuwste politiek partij in Wallonië. Hun programma is simpel, ze willen dat het sociaaleconomisch programma van N-VA na 26 mei wordt verdergezet. De initiatiefnemer, Guy Royen, een Theo Francken-groupie van 74 uit Borgworm, heeft voor de partij een facebookpagina met 8000 volgers en een logo met Vlaamse leeuw en Waalse haan. Als de 72-jarige Trump president kan worden met een idioot programma, waarom zou een 74-jarige chimpansee geen parlementslid kunnen worden zonder partijprogramma, denkt hij luidop. De gepensioneerde militair steekt het niet onder stoelen of banken dat hij Franken adoreert en hoopt dat alle 500.000 Vlaamse Walen hem zullen volgen in zijn Francken-manie. Het is goed begonnen want in Verviers gooien ze al met zetels naar Francken.

Waardevol zonder waarde

Tijdens verkiezingscampagnes is het sinds 1994 verboden om geschenken uit te delen of cadeautjes te beloven na de verkiezingen. Balpennen, aanstekers, basebalcaps, snoep, sleutelhangers enz uitdelen, het mag niet meer, ook niet als je iemand en geschenk belooft na de verkiezingen. Daarom is het vreemd dat gratis treintickets, dokters- en tandartsvisites of fiscale cadeaus beloven in een verkiezingsprogramma wel mag. Dit kiezersbedrog wordt aanvaard omdat bij het voeren van een beleid in consensus met andere partijen, de verkiezingsprogramma’s eroderen tot het niveau van je verkiezingsresultaat. Je stem is waardevol voor politici maar heeft ze wel een waarde? Op 26 mei kiezen we eigenlijk enkel voor de gemene programmapunten of verwaterde consensusstandpunten van de partijen die later beslissen om samen een regering te vormen. Vaak zijn maanden voor de verkiezingen reeds deals gemaakt en Anuna Matata of uw stem zal daar nog weinig aan veranderen. Ik zei het al, gratis is niet hetzelfde als voor niets. We mogen gratis gaan stemmen, maar helaas voor niets.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jasmijn Walldorf

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.