fbpx


Niet gecategoriseerd

Gravensteengroep
Toen Tinneke Beeckman dat eerste manifest (het zijn er intussen acht) onder ogen kreeg, mailde ze het ter discussie door naar vrienden en bekenden. Enkele negatieve reacties stoorden haar erg omdat puur ‘op de man’ werd gespeeld. Dat vond ze zo zwak en riep bij haar de vraag op waar de linkerzijde staat in het debat over België en Vlaanderen.

Vakgenoot Peter De Graeve nodigde Beeckman uit om aan een volgende vergadering deel te nemen ‘en zo rolde ik er onbedoeld in’. Snel geraakte ze betrokken bij het uitschrijven van nieuwe teksten voor de groep. Ze had bijvoorbeeld meer dan een zijdelingse hand in het tot stand komen van het vijfde manifest over het wegsmelten van politiek links in Vlaanderen.

‘Die Gravensteengroep bood me de kans om boeiende mensen te ontmoeten uit en rond de Vlaamse Beweging, waarmee ik eerder nooit in contact kwam’, vertelt Beeckman. Voor haar persoonlijke ontwikkeling was de stap naar de Gravensteengroep een keerpunt. ‘Door mee te schrijven aan de manifesten, begon ik te wennen aan het formaat van het opiniestuk. Dat heeft mij de duw in de rug gegeven om te gaan deelnemen aan het publieke debat.’
De acht manifesten van de Gravensteengroep kunnen worden nagelezen op de webstek www.gravensteengroep.org. Ze zorgen elke keer weer voor de nodige polemiek, want nogal wat Belgischgezinde opiniehebbers reageren als een door een horzel gestoken paard wanneer intellectuelen uit onverwachte hoek de pen voeren ten voordele van (meer) Vlaamse autonomie. In april verschijnt een eerste boek van de Gravensteengroep.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.