Had je 19 miljard dollar wat zou jij dan doen?
Met zijn geldbuideltje kan Marc Zuckerberg al heel wat, maar voor België is hij een maatje te klein. Harry De Paepe noemt even wat cijfertjes.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementVEen prille Gert Verhulst zong ooit samen met zijn boezemhond ‘Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen?’ en deed daarmee duizenden kinderkopjes wegdromen. In de VS doet men er graag altijd een schepje bovenop.
Elf en een miljard euro heeft internetgigant Facebook veil voor WhatsApp, een applicatie waarmee smartphonegebruikers gratis berichten of foto’s naar elkaar kunnen versturen. De app heeft zo’n 450 miljoen gebruikers en zou er elke dag zo’n miljoen bijwinnen. Ter vergelijking, Facebook telt meer dan een miljard gebruikers en is qua ‘inwonersaantal’ veel groter dan de Verenigde Staten en bijna even drukbevolkt als India.
Het Britse dagblad The Daily Telegraph lijstte eens op wat Facebookgoeroe Marc Zuckerberg nog anders kan bewerkstelligen met zijn zakje duiten. Hij kan er zo Mozambique mee kopen (bnp= 18, 9 miljard US dollar), het eiland Cyprus uit de schulden helpen, hij zou de aidsbestrijding van de Verenigde Naties voor een jaar kunnen bekostigen of ermee de socialezekerheidsbesparingen in het Verenigd Koninkrijk totaal overbodig maken. Of hij kan ook de twintig beste voetbalteams ter wereld opkopen. Eveneens interessant is dat Marc met dat budget een volledig drone-programma kan uitwerken en zo nog meer kan neuzen in onze private sfeer.
Dexia, de grootste ‘bad bank’ van Europa, zou daarentegen een ander paar mouwen zijn. En zou hij België kunnen helpen? Daarvoor is zijn geldbuideltje ook weer te klein. Onze staatsschuld bedraagt immers 376 miljard euro ( in onze oude munteenheid zou het minder vriendelijk schrijven…), dat betekent een slordige 34 912 euro / inwoner en die schuld groeit zo’n 507 euro per seconde. Net geen 100 % van ons bnp. We staan er mee in de top vijf van Europa. Alleen Griekenland, Italië, Ierland en Portugal doen het slechter. En zeggen dat de Belgen ooit droomden van een West-Vlaams ‘Sillicon Valley’.
Foto: © Reporters
Personen |
---|
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
De uitgesproken Britse politica Kemi Badenoch (44) groeide op in Nigeria en werd gisteren verkozen tot leider van de Conservatieve Partij.
De laatste Amerikapodcast voor de presidentsverkiezingen: over een eekhoorn, vuilnis en slechte grappen.