JavaScript is required for this website to work.
post

Jeremy Corbyn heer en meester over Labour

Harry De Paepe28/9/2017Leestijd 3 minuten
Jeremy Corbyn op het Labourcongres in Brighton.

Jeremy Corbyn op het Labourcongres in Brighton.

foto © Reporters

Jeremy Corbyn is duidelijk heer en meester over Labour. Hij heeft het premierschap in zijn vizier. Zijn critici zijn oorverdovend stil.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Corbyn is in, brexit out. Het Labourcongres in Brighton zit erop. Vier dagen lang kwamen de Britse socialisten naar jaarlijkse traditie samen om na te denken en te debatteren over de staat van het land. Over één onderwerp werd nauwelijks wat gezegd, ook al hangt als een grote schaduw over Labour: brexit. De partij is te verdeeld om een openlijk debat te voeren over dit prominente probleem. Maar dat geldt ook voor de regerende Tory’s. Eén ding is duidelijk na dit congres: de centrumlinkse vleugel van Labour is totaal van de kaart geveegd.

Oh Jeremy Corbyn!

‘Er waren vandaag twee geluiden te horen op het congres: het minutenlange lied Oh Jeremy Corbyn voor hij zijn toespraak kon aanvatten en de luide stilte van zijn critici.’ Het is de analyse van de nieuwsreporter van Channel 4.  De voorzitter van Labour werd onthaald als een held. Wat een contrast met een jaar terug. Toen geloofde niemand dat deze wat sjofele man de politieke toekomst van de partij kón zijn. Integendeel, het waren de beelden van een triomferende Theresa May op haar partijcongres die de ronde deden. Zij zou de gematigde kiezers weten aan te trekken doordat ze het thatcherisme openlijk begroef.

Corbyn droomt van premierschap

Maar dat is intussen in de politieke tijdrekening een eeuwigheid geleden. Jeremy Corbyn verloor de verkiezingen in mei, maar dat deed de overmoedige Theresa May ook. Haar partij groeide wel en eindigde als grootste, maar ze mislukte in haar opzet om een overtuigende meerderheid te halen. Waarom? Omdat de partij van Corbyn ook groeide en het net niet haalde van de Tory’s. Sindsdien is de premier de geslagen hond en vecht het conservatieve kabinet openlijk over het te voeren beleid. In zijn conferentietoespraak bespotte de leider van de socialisten de toestand van de regering. ‘Deze regering is allesbehalve sterk en zeker niet stabiel’, doelend op de conservatieve slogan ‘Strong and stable leadership’. Hij ziet zichzelf nu als de toekomstige premier van het land: ‘Labour is er klaar voor’. Corbyn maakte aan Theresa May in niet mis te verstane woorden kenbaar dat ze moet opstappen: ‘Pull yourself together or make way!’ .

Een duidelijke linkse lijn

De toespraak was vooral een overzicht van de bestaande partijstandpunten. Maar de triomferende toonzetting ervan was opvallend. Een commentator in The Guardian noteerde: ‘Je kan de toespraak samenvatten als: “Tory’s we’re coming for you!”‘ Labour bepleit de hernationalisering van de spoorwegen, de post en de nutsvoorzieningen. Een belofte die veel geld kost en indruist tegen de Europese reglementering. Maar aangezien het land uit de EU stapt, kan dat geen probleem meer vormen. Jeremy Corbyn beweert overigens dat alleen zijn partij een goede brexit kan leveren voor de bevolking. Hoe dat zal gebeuren, daar is hij minder klaar over. Maar hij belooft dat de Labouraanpak van de economie daarbij zal helpen. Hij bekritiseert het nationale bezuinigingsbeleid dat alleen de rijken zou bevoordelen.

Jeremy Corbyn haalt zijn gram

De sneren die de partijleider gaf aan de rechtse pers en meer bepaald The Daily Mail oogstten succes. Die krant doet zijn uiterste best om Labour en Corbyn af te schilderen als een bende gekken. Corbyn vroeg de hoofdredacteur om in het vervolg dubbel zo veel over hem te schrijven, omdat het hem alleen maar stemmen oplevert. Hij had ook een opvallende boodschap voor de centrumlinkse vleugel, de zogenaamde ‘Blairites’: de tijd van die politiek, gestoeld op de ideeën van Tony Blair – ’the old way’ – is voorbij. Luid applaus, het partijlied The Red Flag en de hymne Jerusalem sloten het partijcongres af. Een congres dat zal nazinderen in Manchester, waar de Britse conservatieven vanaf zondag bijeenkomen.

Het congres van Tory’s wordt overigens bijgewoond door Harry De Paepe, die hierover verder verslag zal uitbrengen op Doorbraak.be.

 

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties