Kerst in Pakistan ingezet met zelfmoordaanslag tegen kerk
Een foto van de ravage in Methodistische kerk in het Pakistaanse Quetta net na de aanslag
foto © Reporters
Negen doden en zestig gewonden na een zelfmoordaanslag op een kerk in Pakistan… en het is nog een week tot Kerstmis.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Quetta werden maandag 18 december 2017, een week voor Kerstmis, negen christelijke slachtoffers begraven van een zelfmoordaanslag op een kerk. Bisschop Sadiq Daniël leidde de dienst die werd bijgewoond door ministers en andere verantwoordelijken.
Zelfmoordaanslag
De slachtoffers vielen bij een zelfmoordaanslag die werd opgeëist door IS, op een Methodistische kerk in Quetta, Pakistan. Naast de negen doden vielen er ook 60 gewonden. Religieuze feestdagen zijn altijd een gevaarlijke periode voor christenen in Pakistan en elders waar ze vervolgd worden..
Twee zelfmoordterroristen (16 en 20 jaar jong) bestormden de kerk bij het begin van de zondagsdienst. Ze droegen bomvesten en hadden een machinegeweer en handgranaten bij. Volgens plaatselijke bronnen waren er zo’n vierhonderd gelovigen in de kerk, waaronder veel gezinnen met kinderen. De terroristen probeerden in de kerk te geraken om hun aanslag te plegen, maar werden gestopt door een bewaker aan de ingang van het domein. Toen de terroristen de bewaker dood schoten, kwam de aanwezige politie in actie.
Een van de aanvallers werd nog buiten de kerk gedood, zonder zijn bomgordel tot ontploffing te kunnen brengen. De andere blies zichzelf op in het portaal van de kerk. De meeste gewonden vielen volgens ooggetuigen door rondvliegend hout van de kerkdeur en rondvliegend glas van de ramen. De agenten bewaakten de kerk omdat ze enkele jaren geleden ook al het doelwit van een aanslag geweest was.
Christenvervolging
Naar schatting 2 procent van de Pakistani is christen. Pakistan staat in de ranking christenvervolging 2017 van Open Doors op de vierde plaats, na Noord-Korea, Somalië en Afghanistan. De rivaliteit tussen radicale islamitische groepen in Pakistan leidt tot aanslagen op de christelijke minderheid. Pakistan heeft een blasfemiewet, en die wordt regelmatig gebruikt om christenen aan te klagen. Wie veroordeeld wordt krijgt de doodstraf. Een wereldwijd bekend voorbeeld is de christelijke Asia Bibi. Die werd in 2012 tot dood door ophanging veroordeeld, ze zou de profeet beledigd hebben. Onder grote internationale druk werd De straf niet uitgevoerd, maar Asia Bib zit nog nog altijd in de cel. De situatie is in Pakistan vooral voor christelijke vrouwen en meisjes zeer risicovol. Ze lopen het risico ontvoerd te worden, verkracht en daarna en gedwongen te huwen. Pakistan heeft daardoor bij Open Doors de hoogste geweldscore.
Opgeëist
De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat (IS). Het IS persbureau Amaq meldde op het internet dat twee aanvallers van de IS de kerk hadden bestormd of zoals IS het uitdrukte ‘twee strijders die het martelaarschap zochten’ in een aanval op de ‘kruisvaarders’. Het is moeilijk te achterhalen of de aanvallers echt actief door IS werden aangestuurd. Als het echt een IS aanslag is, dat zou dat de eerste aanslag op een kerk zijn door een IS-afdeling in Pakistan. De Pakistaanse overheid heeft tot nu toe altijd ontkend dat IS vaste voet aan de grond heeft in het land. Er is een onderzoek ingesteld om het netwerk achter de aanvallers bloot te leggen.
De dodelijkste aanval op een kerk in Pakistan was in september 2013, twee zelfmoordterroristen doodden toen 85 mensen in Peshawar. In 2015 vielen twee zelfmoordterroristen twee kerken aan in Lahore. Daarbij vonden 15 mensen de dood.
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.