fbpx


Buitenland, Cultuur

MATTHIAS SCHOENAERTS IN ‘KOERSK’

Een film over de gezonken onderzeeër


De meest succesvolle Vlaamse filmacteur op internationale niveau, Matthias Schoenaerts, zal naast Colin Firth een belangrijke rol spelen in de verfilming van de ramp in 2000 met de Russische onderzeeboot Koersk in de Barentszzee. Dit volgens het vakblad Variety. Het weet ook nog te melden dat het wel van een hoger niveau moet zijn dan K-19: The Widowmaker, ook over een Russische onderzeebootramp. Een financieel debacle werd dat. Nauwelijks publieksbelangstelling, ondanks Harrison Ford.

Uit een kleine enquête bij vrouwelijke relaties blijkt dat een nieuwe strop zo goed als uitgesloten is, door de keuze voor Schoenaerts. Zijn inleving en uitstraling staan garant voor succes. Tot zover de geraadpleegde vrouwen, jong en nog jonger. Blijft succes toch uit, dan zal het aan andere factoren liggen. Zeker niet aan het script of de regisseur, Thomas Vinterberg, met wie Schoenaerts al eens samenwerkte.
Schoenaerts staat bekend om een weloverwogen keuze wat de films en rollen betreft. Indien het script zich enkel op de sensatie zou richten, gegarandeerd dat hij de rol geweigerd zou hebben. Elk van zijn rollen heeft een sociale onderlaag.

De verwachting is daarom dat de eigenlijke ramp slechts een klein aandeel heeft, maar dat de film zich vooral focust op de rampen die erop volgden, en met name het knoeiwerk van de Russische marine. Die stapelde blunder op blunder en de communicatie, zowel intern als extern, was een mix van leugen en bedrog. Het bracht president Poetin, de roestvrije Stalin zoals hij ook wel binnenskamers wordt genoemd, in grote verlegenheid in binnen- en buitenland.

Leugen en bedrog van de hogere militaire overheid en de aanvankelijke magere interesse van Poetin vallen uiteen in twee delen. De bemanning voelde zich in de steek gelaten, zoals blijkt uit een notitie gevonden op het lichaam van de 27-jarige Dmitri Kolesnikov. Als de reddingsactie meteen was gestart en op een efficiënte wijze uitgevoerd, dan was de kans groot geweest dat 23 van de 118 opvarenden waren gered. De notitie is namelijk een dag na de ramp geschreven.
Bovendien zal ook aandacht worden besteed aan het leed van de familieleden. Na lang getreuzel heeft Poetin zich verontschuldigd voor zijn beoordelingsfout. Een jaar later gaf hij zijn fout nogmaals toe, deze keer oog in oog met de nabestaanden.

Naar verluidt zal Matthias Schoenaerts de hoofdrol krijgen, die van de van de commandant van de Koersk, Gennady Lyacchin. Lyacchin kreeg postuum de titel Held van de Russische Federatie.
‘Postuum’ betekent altijd een eer voor wie hem krijgt en een blaam voor wie hem geeft, toch als de gever een instelling is van gevestigde leeftijd.

Het script is van de hand van Robert Rodat, en de roman A time to die van Robert Moore was de inspiratiebron. De opnames zijn gepland voor het najaar.
Film Fest Gent is ten zeerste geïnteresseerd. Als de film tijdig klaar is en alles meezit, zal er hard gewerkt worden om hem te selecteren voor de editie van 2017, zegt ons programmacommissaris Wim De Witte. Artistiek directeur Patrick Duynslaegher voegde eraan toe dat Vinterberg en Schoenaerts al twee sterke namen zijn om Koersk als openingsfilm te programmeren. Enige voorwaarde daarvoor is dat de hoofdacteur persoonlijk aanwezig zal zijn. De eerste stappen om dat voor elkaar te krijgen zijn al gezet.

 

(c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Guido Lauwaert

Guido Lauwaert is regisseur, acteur, auteur, columnist en recensent voor o.a. Het Laatste Nieuws, NRC Handelsblad, Knack en Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.