fbpx


Geen categorie

Mawda slachtoffer van mensenhandel, niet van politiemensenhandel

Mawda, een meisje van twee is omgekomen door een politiekogel. Een knopje van leven, nog niet eens in bloei. Hoe kon dat gebeuren? Geen enkele ouder, geen enkele mens, die niet met haar ouders meeleeft.

Het is tragisch. Het meisje was op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats. Die plaats was een bestelwagen. In die bestelwagen zaten vluchtelingen. Mensen die begrijpelijk have en goed hebben achter gelaten om met de moed van de wanhoop een beter leven, ten minste voor hun kinderen, te willen. Dat is dapper en dat vereist respect. Wat is er dan in godsnaam mis gegaan?

Uitbuiting

In dat streven naar een beter leven zijn zij terecht gekomen bij de verkeerde personen. Mensen die rijk willen worden van hun rechtmatige verzuchtingen. Dat is uitbuiting. De uitbuiters hebben er alle belang bij dat vluchtelingen niet in het legale circuit terecht komen, want daar verdienen ze niets aan. Daarom maken ze voor die mensen een andere keuze, niet de hunne. Wie wilt er immers vluchten in de illegaliteit, zeker als het wettelijk ook kan? Hoe zij hun rechtmatig streven in overeenstemming kunnen brengen met de wetten van vreemde landen, weten zij uiteraard niet. Zij krijgen geen, slechte, valse of geïdeologiseerde uitleg, waardoor ze onwettige vluchtelingen worden, terwijl ze ook wettige vluchtelingen konden zijn.

Deze misleide mensen worden in bestelwagens gesleurd en bij nacht en ontij rondgevoerd. Wat weten zij dat niet de politie niet te vertrouwen is, maar wel de mensen die hen rondvoeren? Zij worden door hun uitbuiters bang gemaakt voor de politie. Angst is een slechte raadgever, maar een heel doeltreffende influencer. De bang gemaakte en mis geïnformeerde vluchtelingen worden zodoende gesmokkeld door mensen die daarvan rijk willen worden, mensensmokkel.

Smokkelwaar

Zo komen wildvreemde mensen met een dochtertje van twee jaar in een bestelwagen terecht in België. Een kleine bestelwagen Peugeot Boxer, waar ze maar liefst met 26 volwassenen en vier kinderen in zaten. Ze worden rondgetoerd als smokkelwaar dat verborgen moet worden gehouden. De winstbelagers zijn roekeloos. De waar verliest alle waarde wanneer ze ontdekt wordt. Ze aarzelen dan ook niet om, als ze in het nauw gedreven worden, het leven van de mensen die ze smokkelen te gebruiken en dat leven in gevaar te brengen. De bestelwagen reed met plankgas weg bij een gewone controle. Er volgt een dolle achtervolging met bruusk remmen en weer optrekken; blokkades en het slingerend ontwijken ervan. Er wordt ook van alles en nog wat naar de politie gegooid. Wanneer de wagen uiteindelijk gestopt wordt, geeft de chaufeur plots plankgas om met zijn bestelwagen, als een moordwapen in te rijden op politiemensen die hun werk doen. Hun werk is mensensmokkelaars aan te houden. In deze omstandigheden blijken de politiemensen hun vuurwapen te hebben gebruikt.

Crimineel

Vluchtelingen die door de smokkelaars in de illegaliteit getrokken zijn, kunnen nog geholpen worden. Merkwaardig genoeg blijkt dat nooit het uitgangspunt te zijn van veel ‘goedbedoelende’ vluchtelingenorganisaties.

Laat ons duidelijk zijn. Wie kiest om mensen in hun onwetendheid in de onwettigheid te dompelen is een crimineel. Wie criminelen helpt is ofwel zelf crimineel, ofwel crimineel naïef. Het ene, noch het andere kan op mijn begrip rekenen.

En dan vraag ik mij af, wie haalt het in zijn hoofd om mensen die zonder hun weten onwettige vluchtelingen zijn gemaakt, na een dolle rit en een moordvaart, voor de camera’s te sleuren om hun in een land waarvan zij voor de rest de wetten niet kennen een parlementaire onderzoekscommissie te laten eisen en te verklaren dat ze geen vertrouwen hebben in de politie? Het is intriest dat een dergelijk menselijk drama zo misbruikt wordt. Het is zonder meer een schande dat men op deze wijze de politie in opspraak probeert te brengen. Er zijn maar twee partijen die daar belang bij hebben; de mensensmokkelaars en de naïeve ideologen. Ik ben ervan gedegouteerd. We hebben een parlementaire onderzoekscommissie gehad over mensensmokkel. Enige opvolging lijkt op zijn plaats. Die opvolging moet ook eens klaarheid brengen over de vraag of de ogenschijnlijk goedbedoelende naïevelingen, naïef dan wel crimineel zijn.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Jan Ghysels

Jan Ghysels is jurist, gespecialiseerd in grondwettelijk en administratief recht.