fbpx


Buitenland

Mays politieke hoofd op het kapblok
De Conservatives wonnen zoals verwacht sterk in Schotland. Ook Labour boekte er winst. Alex Salmond, de vroegere partijleider en regeringsleider van de SNP, verloor zijn zitje aan een onbekende Tory. Net als de fractieleider van de SNP in het Lagerhuis, Angus Robertson. De Schotse conservatieve partijleider Ruth Davidson sprak blinkend over een ‘historische nacht’. Het lijdt geen twijfel dat Nicola Sturgeon van de nationalisten een rotnacht kende. De Schotten stemden tegen de mogelijkheid van een tweede onafhankelijkheidsreferendum. Met 53 van de 59 bureaus geteld staat de SNP op 13 % verlies, de Tory’s op bijna 14% winst en Labour 3%.

Tory’s de grootste, maar May staat alleen

In Wales stagneert het regionalistische Plaid Cymru. Labour boekt winst ten koste van de Tory’s. Algemeen mag Theresa May volgens de berekeningen rekenen op een vooruitgang van 6% en bereikt ze 43% van de kiezers. Maar ze koopt er niets mee. Nochtans verpinkte de uittredende premier in haar speech na de verkiezing in haar district niet. ‘Als we de grootste partij zijn dan komt het ons toe een regering te vormen’.De BBC toonde beelden van de stoet auto’s van de premier die arriveerde in haar partijhoofdkwartier. Er was geen juichende menigte. Ze wandelde alleen met haar man het statige gebouw binnen. Ze trok naar de kiezer om haar leiderschap te versterken. Maar de kiezer was niet onder de indruk. Vanuit verschillende hoeken van de Tory-partij wordt er geopperd dat May niet kan aanblijven. ‘May is een absolute monarch. Het wordt tijd om regicide te plegen’. Oud-minister Anna Soubry stak haar ontgoocheling niet onder stoelen of banken: ‘This was a very bad campaign.’

Labour en Jeremy Corbyn boeken 10% winst en groeien tot 40%. Dat is van Tony Blair geleden. De in het verleden veelgeplaagde Jeremy Corbyn is de morele winnaar van de hele campagne. Corbyn blonk op het podium van zijn kiesdistrict Islington North. ‘De bevolking heeft voor een hoopvolle toekomst gekozen’. De leider van Labour riep Theresa May op om ontslag te nemen. ‘Ze wilde een sterk mandaat. Maar ze heeft minder zetels.’ Er zijn stemmen bij Labour dat een minderheidskabinet een optie blijft. ‘We dienen gewoon een budget in voor de troonrede van de koningin’. Dat scenario lijkt echter niet realistisch. De Liberal Democrats gaan lichtjes achteruit. De campagne die draaide rond het houden van een tweede brexitreferendum sloeg niet aan. Partijvoorzitter Tim Farron behield nipt zijn zetel. Vroeger voorman en oud-minister Nick Clegg keert niet terug naar Westminster.

Een coalitie met Noord-Ierse unionisten?

De Noord-Ieren versterkten de hand van de unionistische DUP tot 10 zetels van de 17 in het Lagerhuis. Ook het republikeinse Sinn Féin won en gaat naar 7 zetels. De ironie wil dat er een kans bestaat dat de DUP in een coalitie stapt met de Conservatieven om een meerderheid te vormen. De Noord-Ieren zullen een zachte brexit willen bedingen. Nochtans waarschuwde Theresa May voor een ‘coalition of chaos’ aan de linkerzijde. De winst van de unionisten in Schotland en Noord-Ierland redt het nekvel van de Conservatieven.

En UKIP? Die partij verloor massaal kiezers. 

 

Foto: (c) BBC

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.