fbpx


Buitenland

Molenbeek resultaat van ‘kapot België’
Onze medewerker Marc Vanfraechem had het gisteren nog over frieten, bier en pralines, als de drie belangrijkste exportproducten waar België bekend om staat. Cynisch voegde hij er islamterrorisme aan toe. Want in veel internationale media staan Brussel en België plots in het centrum van de belangstelling. De kwaliteitskrant Financial Times had het over ‘homegrown jihadis’. ‘Homegrown’ zouden ze anders gebruiken voor asperges, witlof of misschien hopscheuten (of wiet?) uit ‘onzen hof’. Maar neen, voor zo’n internationaal kwaliteitsmedium is ook jihadistisch terrorisme iets dat uit de Belgische grond komt.

Het Duitse kwaliteitsdagblad Die Welt koppelde er dan weer de ‘kapotte’ structuur van België aan, daarbij dankbaar gebruik makend van een citaat van Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a).

‘Het kapotte België is de broedplaats van terreur in Europa’, zo kopte de homepage van Die Welt gisterenavond. ‘Brussel geldt al langer als een centrum van het Europese salafisme’, zo gaat de krant verder. 

En dan volgt er een analyse die een Vlaams-nationalist in deze moeilijke dagen – wijl Europa en het Westen bedreigd worden als nooit tevoren – niet licht zou gebruiken. 

‘Er loopt veel mis in de intern verscheurde moederstaat van de EU. De metropool bestaat als grootstedelijke ruimte uit niet minder dan negentien gemeenten. Brussel zelf is tweetalig; in het ommeland wordt Nederlands, dan Frans gesproken. Er zijn zes verschillende politiezones. Het is begrijpelijk dat criminelen zich in hun nopjes voelen in deze puinhoop. Hans Bonte, socialistische burgemeester van voorstad Vilvoorde, vat het dramatisch samen: “Als het om veiligheid gaat, is Brussel het beste voorbeeld voor georganiseerde chaos”.’

De krant is vertrokken voor een stevig anti-Belgobrussels verhaal. ‘De Belgische politiek (…) kwam tot nog toe tot geen van de aangekondigde politiehervormingen – zowel uit typisch Belgische laksheid als uit interne verdeeldheid – bovendien heeft de Belgische Staatsveiligheid amper medewerkers die Arabisch spreken.’ 

De krant wijst naar de grote Brusselse moskee in het Jubelpark die sinds 30 jaar ruim gefinancierd werd door de wahabitische Saudi-Arabische dynastie en ‘offensief radicale varianten van salafisme en jihadisme predikt’. Een van de resultaten: ‘vanuit België vertrokken er ondertussen ca. 500 strijders naar Syrië, per capita veel meer dan uit eender welk Europees land. Hans Bonte zei nog net na de aanslagen van Parijs, dat er dagelijks nieuwe strijders uit de Brusselse regio naar het Midden-Oosten trekken; “de stroom droogt niet op”.’

Die Welt sleurt er in het lange stuk nog de zaak-Dutroux bij en gebruikt vooral De Morgen als bron – en meer bepaald commentator Bart Eeckhout. Maar ze verwijzen ook naar ‘andere commentatoren’, die bitter kritiek leveren op het feit ‘dat de laatste jaren politici zich vooral bezighielden met interne machtsspelletjes en rotte compromissen realiseerden.’

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.