JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

Nederland: hoe snel kan het gaan?

NieuwsHerman Matthijs4/12/2023Leestijd 1 minuut
Ronald Plasterk.

Ronald Plasterk.

foto © Belga Image

Denken een aantal Nederlandse partijen eraan om de formatie te laten doodbloeden, en volgend jaar, samen met de Europese verkiezingen, terug naar de stembus te gaan?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Bij ons is een peiling kort na de verkiezingen ongezien. In Nederland niet. Maurice De Hond heeft gepeild tien dagen na de verkiezingen van 22 november en ziet significante wijzigingen.

Hierna het resultaat (tussen haakjes het verkiezingsresultaat)

PVV : 42 (37)

Links kartel : 22 (25)

NSC : 19 (20)

VVD : 16 (24)

D’66 : 11 (9)

BBB : 10 (7)

CDA : 6 (5)

SP : 5 (5)

VOLT : 3 (2)

CU : 3 (3)

SGP : 3 (3)

Denk : 3 (3)

FVD : 3 (3)

JA21 : 1 (1)

Wat valt er te leren?

  • de VVD betaalt voor haar houding een zeer forse prijs: de partij wil niet in een regering maar wil wel gedoogsteun leveren voor een centrumrechtse coalitie met NSC, BBB en PVV. Bovendien blijven de rechts-liberalen intern verdeeld over al dan niet samenwerken met de PVV van Geert Wilders.
  • Omtzigt is over zijn hoogtepunt heen. Zijn idee over een minderheidskabinet à la carte heeft buiten zijn NSC geen supporters.
  • Caroline van der Plas wil wel onmiddellijk praten met Wilders over een rechts kabinet met Wilders en de kiezer blijkt dat te appreciëren.
  • Het meest opvallende: de PVV zat op 22 november niet op een piek. Wilders scoort nóg beter. 42 zetels!
  • Het linkse kartel verliest aan D66 en Volt. In het verslag van de kiesraad merkt men trouwens op dat de kartelstemmen echt verdeeld waren over PvdA-kandidaten of GroenLinks-kandidaten. De eenheid is hier ver te zoeken.

De vraag is of deze peiling iets gaat veranderen aan de patsituatie. Want veel beweging krijgt verkenner Ronald Plasterk (gewezen PvdA-minister) er niet in. Gaan de VVD en het NSC nu toch aan tafel willen gaan met Wilders ?

Of leeft bij een aantal partijen het idee om de formatie te laten doodbloeden, en in juni 2024, samen met de Europese verkiezingen, terug naar de stembus te gaan? Mocht dat inderdaad zo zijn, dan is deze peiling-achteraf een heel goede reden om daar nog eens goed over na te denken…

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties