JavaScript is required for this website to work.
Communautair

Neen, het is nog niet voorbij

Brussel, de Rand en de taalwet

Pieter Bauwens1/3/2015Leestijd 3 minuten

U herinnert het zich zeker: de zesde staatshervorming zou communautaire rust brengen, zeker in en rond Brussel.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Maar de communautaire geest is in België niet in die fles te krijgen. De conflicten zitten in het systeem ingebakken en op één week komen dan plots opnieuw twee openlijke conflicten boven. En telkens speelt het FDF de hoofdrol.

Sint-Lambrechts-Woluwe

Laat ons beginnen in Brussel. ‘Nederlandstaligen worden niet als volwaardige inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe beschouwd’, zegt Brussels N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene. ‘De gemeente onder leiding van FDF-voorman Maingain, geeft twee verschillende gemeentebladen uit wat flagrant in strijd is met de taalwetgeving.’ De taalwetten zijn nochtans duidelijk volgens Dhaene: ‘De Brusselse gemeenten moeten hun gemeentebladen zowel in het Nederlands als het Frans opstellen. Beide teksten moeten op voet van gelijkheid staan en moeten gelijktijdig in één document opgenomen worden. Wat Sint-Lambrechts-Woluwe doet, is onwettelijk. Dat de Franstalige versie meer informatie bevat dan de Nederlandstalige versie, is bovendien een duidelijk gebrek aan respect ten aanzien van de Nederlandstalige inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe’. Neen, nieuw is dat niet zegt het Brusselse parlementslid van N-VA: ‘Dit is geen eenmalige gebeurtenis maar een doelbewuste boycot van de taalwetgeving. Wie de website van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe bekijkt, merkt dat ook daar de info voor Franstaligen veel uitgebreider is dan de info voor Nederlandstaligen.’

Hoewel het een duidelijke inbreuk is op de taalwet, talmde bevoegd minister Rudi Vervoort (PS) meer dan een maand om uiteindelijk te beslissen om ‘de zaak te onderzoeken’. Dat is politiek jargon voor zoiets als: ‘we vinden dat niet belangrijk en wensen dat in de doofpot te steken’. Dhaene zal een klacht indienen bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht, opdat deze overtreding van de taalwetgeving daadwerkelijk kan worden aangepakt.

Kraainem

Een beetje oostelijker dan Sint-Lambrechts-Woluwe en aan de andere kant van de gewestgrens, in het Vlaamse gewest dus, ligt Kraainem, een van de faciliteitengemeenten rond Brussel. Véronique Caprasse (FDF) is er burgemeester. Zij heeft laten weten dat ze de inwoners van haar gemeente  van het Vlaams-Brabantse Kraainem wil bevragen over hun voorkeurstaal. Zo kan de gemeente bij de volgende verkiezingen, in 2018, de kiesbrieven meteen in hun eigen taal uitsturen.

Het is een berekende provocatie. Caprasse is in 2014 via een arrest van de Raad van State benoemd als burgemeester, omdat ze … de Vlaamse procedure over het sturen van de kiesbrieven maar niet wou volgen. De Vlaamse regering stelt dat iedereen een Nederlandstalige kiesbrief moet krijgen, inwoners die liever een Franstalige kiesbrief ontvangen kunnen dat op eenvoudig verzoek.

Caprasse baseert zich voor haar actie op ‘de nieuwe jurisprudentie van de Raad van State’, het arrest van de Raad van State waarin ook haar benoeming als burgemeester werd geregeld. Dat arrest bepaalt (tot veler verwondering) dat de Franstalige inwoners van de faciliteitengemeenten niet telkens opnieuw hun taalvoorkeur moeten bevestigen aan het gemeentebestuur. Volgens de RVS is om de vier jaar voldoende. Een eigenaardig arrest (het eerste volgens de nieuwe regeling van de zesde Staatshervorming waarbij niet de Nederlandstalige kamer beslist, maar de gezamenlijke kamers –Nederlands- en Franstalige samen dus) omdat het wettelijk verboden is voor besturen om taalregisters bij te houden. Doorbraak heeft daar toen over bericht (lees Mark Deweerdt, Hendrik Vuye, Bart Laeremans).

Het is nog even afwachten hoe de gemeente Kraainem die bevraging zal aanpakken. En dan wordt het afwachten hoe de Vlaamse regering zal reageren. Het is duidelijk dat Caprasse hier een testcase opzet om de uitspraak van de RVS om te zetten in beleid en een reactie van de Vlaamse regering uit te lokken om een interpretatie van het arrest af te dwingen. In de Franstalige pers liet Caprasse optekenen dat de taaldiscussies niet gestopt zijn met de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Rode draad

De rode draad in de twee zaken is het FDF dat zich wil profileren op de problematisering van de taalwet. Het FDF is blijkbaar opnieuw op zoek naar een meer communautair profiel. De partij zoekt naar een duidelijke smoel in het veranderde Franstalige politieke landschap. Ze hoopt waarschijnlijk te profiteren van de aarzeling van de PS en CDh om haar profiel communautair te verscherpen. De kans is groot dat het om testzaken gaat. De kans is groot dat dit nog maar het begin is van enkele ritjes op de communautaire carrousel en met de ingrediënten Brussel, faciliteitengemeenten, taalwetten en verkiezingen. En geloof me: dat de N-VA in de regering zit, speelt zeker een rol. Het FDF heeft er politiek baat bij om de N-VA als politieke hardliners te kunnen voorstellen.

Neen, die hele taalwettenmiserie is nog lang niet voorbij.

Wordt vervolgd.

Foto © Reporters

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties