Cultuur
Nekka

Nederlandstalige vrouwen staan centraal

Zaterdag 13 oktober plaatst Nekka-Nacht in een speciale editie alleen maar vrouwen op het podium. Niet één, maar tien vrouwelijke stemmen staan centraal in veelZIJdig

Nekka

Nekka is een begrip, een instituut, in de Nederlandstalige muziek. Al 25 jaar brengt Nekka de beste Nederlandstalige muziek door de beste muzikanten samen op een podium. Nekka-Nacht is dan telkens een feest van de Nederlandstalige muziek. Een feest zonder grenzen, Vlaanderen en Nederland kunnen er elkaars muziek leren kennen. Bløf, die nu hoge toppen scoort, met Zoutelande waren in 2003 en 2015 al te gast op Nekka.

De organisatie houdt de vinger aan de pols in de Nederlandstalige muziekwereld en slaagt erin snel jong Nederlandstalig talent een groot podium te geven. Niet enkel vandaag, maar ook in tijden dat de Nederlandstalige muziek niet zo succesvol of erkend was als nu. Die 25 jaar was een woelige geschiedenis.

NekkaNekka

Nekka 2018 veelZIJdig

veelZIJdig

De voorbije 25 jaar vierde Nekka de Nederlandstalige muziek op Nekka-Nacht met met telkens één centrale gast, die ook als rode draad en curator fungeerde. De lijst van gasten leest als een ‘Hall of fame’ van de Nederlandstalige muziek: Boudewijn de Groot, Stef Bos, Johan Verminnen, De Nieuwe Snaar, Will Tura, De Kreuners, Herman van Veen, Kommil Foo, Frank Boeijen, Yevgueni, Thé Lau & The Scene, Buurman, Toon Hermans, Bart Peeters, Kadril, Raymond van het Groenewoud,… Aan die lange lijst valt na al die jaren toch op dat de centrale gast nog nooit een vrouw was. Tijd  voor een inhaal-Nekka: veelZIJdig. Een avond van het Nederlandstalig-vrouwelijke lied, met niet één maar tien centrale vrouwelijke gasten.

‘Het aanbod straffe Nederlandstalige zangeressen is groot. We zijn heel trots op onze selectie,’ zegt Koen Huygebaert, artistiek coördinator van Nekka. Die selectie is dan ook echt stevig: Eva De Roovere, Hannelore Bedert, Riet Muylaert, Laïs, Els Dottermans en Mira uit Vlaanderen delen het podium met Kiki Schippers, Stephanie Struijk en Roosbeef uit Nederland. Ook de presentatie is in handen van een vrouw: de Antwerpse stadsdichter Maud Vanhauwaert.

Tijdens deze veelZIJdige Nekka-Nacht brengen alle dames niet alleen hun eigen kwalitatieve repertoire, ze zingen ook met elkaar in unieke duetten. ‘We kijken uit naar de creatieve chemie tussen al deze artiesten. Door hun samenwerking verwachten we een sprankelende avond,’ aldus de organisatie. Een unieke Nekka-Nacht dus.

Voor de gelegenheid hebben de mannen op het podium een muzikaal begeleidende rol. Pianist Yves Meersschaert leidt een schitterend combo met Nils de Caster , Mario Vermandel en David Broeders.

Het goede nieuws is, er zijn nog plaatsen. Wie de spanning naar de volgende verkiezingsdag even opzij wil zetten kan dat met deze veelZIJdige Nekka-Nacht.


(Nekka-Nacht) veelZIJdig
zaterdagavond 13 oktober – 20.00u
Bourlaschouwburg Antwerpen
tickets : 03/224.88.37
www.toneelhuis.be
alle info ook op www.nekka-nacht.be

Pieter Bauwens

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Pieter Bauwens?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans
// geen premium