fbpx


Buitenland, Cultuur

Obsession: belangstelling explosief!
Het ging razendsnel. In twee weken tijd zijn alle Amsterdamse voorstellingen van Obsession in een regie van Ivo van Hove – een voorstelling die pas in juni 2017 in de Stadsschouwburg Amsterdam plaats zullen vinden – uitverkocht.

De vraag naar tickets blijft echter massaal toestromen. Maar geen paniek. In plaats van mensen teleur te stellen, heeft Toneelgroep Amsterdam met coproducent Holland Festival en in goed overleg met de Stadsschouwburg besloten de voorstelling naar Koninklijk Theater Carré te verplaatsen.

Ivo van Hove: ‘Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om Obsession bij te wonen, hebben we ervoor gekozen om onze Stadsschouwburg tijdelijk in te ruilen voor Koninklijk Theater Carré. Hierdoor kunnen we meer dan het dubbele aantal toeschouwers de kans geven om deze bijzondere internationale productie te zien.’ 

Obsession, oorspronkelijke titel Ossessione is een Italiaanse neorealistische film uit 1943 geregisseerd door Luchino Visconti. De hoofdrollen werden vertolkt door Clara Calamai en Massimo Girotti. De film is gebaseerd op de roman The Postman Always Rings Twice van James M. Cain.
Obsession vertelt het verhaal van Gino (Jude Law), een aantrekkelijke zwerver en Giovanna (Halina Reijn), ongelukkig getrouwd met een wat oudere man. Tussen haar en de zwerver ontstaat een passionele verhouding. Samen smeden ze het plan om Giovanna’s man (Gijs Scholten van Aschat) te vermoorden. Het bloedstollende verhaal is opgebouwd uit korte, brutale scènes van bijzondere poëtische rauwheid. Het maakt Obsession tot een krachtig sociaal drama. Een meedogenloze visie op de onderkant van de samenleving. ‘Een ruw stuk dat de kracht heeft van een antieke tragedie.’, aldus nog Ivo van Hove.
De scenografie is van Jan Versweyveld. 

Obsession gaat op 25 april 2017 in Londen in wereldpremière en is daarna o.a. in Luxemburg, Wenen en alleen van 8 t/m 18 juni 2017 tijdens het Holland Festival in Koninklijk Theater Carré te zien. 

Envoi: Aan het begin van zijn carrière woonde Ivo van Hove en Jan Versweyveld in het hetzelfde Antwerpse pand als Julien Schoenaerts. De meest markante acteur van de Nederlanden van de 20ste eeuw, zag al het potentieel van Van Hove. Hij sprak hem altijd aan met de titel ‘professor’.

 

OBESSION naar de film van LUCHINO VISCONTI | regie IVO VAN HOVE |  scenografie en lichtontwerp JAN VERSWEYVELD – Productie BARBICAN / TONEELGROEP AMSTERDAM | coproductie HOLLAND FESTIVAL m.m.v. WIENER FESTWOCHEN, LES THÉÂTRES DE LA VILLE DE LUXEMBOURG |

Info & tickets: www.tga.nl & www.hollandfestival.nl

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Guido Lauwaert

Guido Lauwaert is regisseur, acteur, auteur, columnist en recensent voor o.a. Het Laatste Nieuws, NRC Handelsblad, Knack en Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.