fbpx


Buitenland, Politiek

Optreden tegen nepotisme in India: een idee voor België?

India voert er strijd tegen. Zij wel...Ik bevond me vorige zondag, 14 augustus, aan de vooravond van de viering van de 75e verjaardag van de Indiase onafhankelijkheid op een tribune in Atari aan de Indiaas-Pakistaanse grens in Punjab. Daar speelt zich elke avond - voor een live publiek - een eigenaardig schouwspel af tussen Indiase grenswachters en hun Pakistaanse evenknie. Uniformen Zowel aan Indiase als aan Pakistaanse kant zijn ze uitgedost in gala-uniformen en hoofdtooien die  aan gigantische hanenkammen doen denken. Het schouwspel heeft een hoog…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ik bevond me vorige zondag, 14 augustus, aan de vooravond van de viering van de 75e verjaardag van de Indiase onafhankelijkheid op een tribune in Atari aan de Indiaas-Pakistaanse grens in Punjab. Daar speelt zich elke avond – voor een live publiek – een eigenaardig schouwspel af tussen Indiase grenswachters en hun Pakistaanse evenknie.

Uniformen

Zowel aan Indiase als aan Pakistaanse kant zijn ze uitgedost in gala-uniformen en hoofdtooien die  aan gigantische hanenkammen doen denken. Het schouwspel heeft een hoog komisch gehalte voor de neutrale observator. De reuzenpassen die de grenswachters aan beiden zijden nemen, met de benen hoog in de lucht, doen me meteen aan de silly walks-sketch van Monty Python denken.

Aan de vooravond van Independence Day zitten de tribunes aan beiden zijden van de grens afgeladen vol. Aan Pakistaanse kant is het ook volle bak: want de Pakistani vieren vandaag al hun onafhankelijkheid van de Engelse kolonisator. Een handige afspraak tussen beide nucleaire machten. Die onafhankelijkheid wordt aan Pakistaanse kant voor zover ik dat kan zien wat minder uitbundig gevierd. Bijzonder weinig vrouwen op de tribunes en de qua kleuren konden de mensen blijkbaar kiezen tussen wit en zwart.

Aan Indiase kant gaat het er erg uitbundig aan toe, met kleurrijke sari’s, gezwaai van Indiase vlaggen en luidruchtige muziek, vaak opzwepende hits uit Bollywoodfilms.

Bovenaan de tribune hangt toch nog een foto Mahatma Gandhi zie ik. De Indiase organisatoren hebben er een vrouwendag van gemaakt. Het militaire defilé wordt door een vrouwelijk regiment verzorgd en vrouwen uit het publiek mogen vooraan mee komen dansen op de tonen van de hit Jai Ho uit de film Slumdog Millionaire. Het publiek wordt opgezweept door een vrouwelijke en een mannelijke militair van de grensbrigade. Ze nemen de rol van publieksopwarmer ernstig en zwepen de massa op als een ‘Jo met de Banjo’ op speed.

Schaduwgevecht

De apotheose is uiteraard de opkomst van de grenswachters-met-hanenkam, die het schaduwgevecht aangaan met hun Pakistaanse tegenpool. Als de grote ijzeren poort op de grens tussen de twee landen openschuift, begint het spektakel en het is één grote choreografie waarbij beide landen hebben afgesproken om precies hetzelfde te doen, maar dan in spiegelbeeld.

Ik bedenk me dat de grenswachters uren samen hebben moeten oefenen om alles zo synchroon mogelijk te krijgen. De twee aartsvijanden die samen de Silly Walk en andere balletnummers instuderen. Het heeft iets ontroerends.

Droge dag

De dag nadien ligt het leven in India even stil, want op Independence Day wordt er zo weinig mogelijk gewerkt. Het blijkt ook een ‘droge dag’ te zijn. In mijn hotel zijn de kasten met alcohol afgedekt, de bar is gesloten. Iedereen kijkt op televisie naar de speech van premier Narendra Modi.

Naast de oproep voor eenheid, verrassende dankbetuigingen aan Gandhi en Nehru – de eerste premier van India – en het benadrukken van het belang van India als grootste democratie ter wereld, schakelt Modi over naar de toekomst van India. Dat moet er één zijn zonder corruptie en nepotisme.

Nepotisme

In India is de politieke stiel namelijk nog te vaak een familiezaak en dat nepotisme leidt altijd tot fraude, machtsmisbruik en corruptie aldus Modi. Een conclusie die hard aankwam bij de leden van de Congrespartij, al jaren in de oppositie en historisch gezien een nest van Gandhi’s en Nehru’s.

Sonja Gandhi reageerde dan ook als door een horzel gestoken en riep meteen dat de democratie in gevaar is als familieleden niet langer mogen opkomen bij verkiezingen. En zo zie je maar dat de problemen van onkundige familieleden in de politiek niet alleen een probleem in België is, waar de fils-à-papa’s – niet gehinderd door talent en kennis – tot de hoogste regionen opklimmen. Alleen: in India durft de premier daar een zaak van te maken. In België is de premier zélf zo’n product van nepotisme.

Alain Grootaers