JavaScript is required for this website to work.
Ethiek

Oud-leden pedofilievereniging opnieuw verdacht

Leden vereniging Martijn weer actief

Pieter de Jonge5/2/2022Leestijd 3 minuten
Sidney Smeets stapte op bij D66 na ongepast contact met 16-18-jarigen. Duikt nu
op als advocaat pedo-vereniging.

Sidney Smeets stapte op bij D66 na ongepast contact met 16-18-jarigen. Duikt nu op als advocaat pedo-vereniging.

foto © wiki

Een Kamerlid dat zijn zetel inleverde na suggestie seksueel wangedrag is advocaat voor verdachten van pedofiliegoedpraterij.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Nederlandse partij D66 is links-liberaal. Dat houdt onder andere in dat mensen individueel bepalen hoe zij omgaan met relaties en seks, dat man en vrouw gelijkwaardig zijn en dat machtsmisbruik uit den boze is. Stuk voor stuk respectabele standpunten.

Het wekte geen verbazing dat sinds de onthullingen omtrent #metoo D66 zich aan de kant van de slachtoffers schaarde. Het was daarom pijnlijk toen december 2020, drie maanden voor landelijke verkiezingen, sprake leek van seksuele intimidatie binnen de partijtop. Extern onderzoek sprak de beschuldigde vrij.

Sidney Smeets

Gênanter werd het toen april 2021 een pas geïnstalleerd D66-Kamerlid ook beschuldigd werd van wangedrag. De veertiger Sidney Smeets zou via internet regelmatig jongens van 16-18 jaar, nog onzeker en maar net uit de kast, benaderd hebben.

Niet onwettig, vanaf 16 jaar mag iedereen zelf beslissen of en met wie die seks heeft. Vanwege het verschil in leeftijd en maatschappelijke status (Smeets was advocaat) is het echter discutabel of, zelfs met wederzijdse instemming, sprake was van gelijkwaardigheid. Smeets stelde zijn zetel ter beschikking en werd weer advocaat. Zelfstandig advocaat, want mr. Gerard Spong, die vaak genoeg omstreden cliënten en opvattingen verdedigt, wilde geen reputatieschade voor zijn kantoor. Smeets, gespecialiseerd in zedenzaken, wilde zich als Kamerlid inzetten voor LHBTIQ+-rechten.

Vereniging Martijn

Halverwege de jaren ’00 ontdekten Nederlandse media de Vereniging Martijn, die seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen bespreekbaar wilde maken. U kunt raden hoe het brede publiek daarop reageerde. Zeker toen meerdere betrokkenen veroordeeld bleken voor bezit van kinderporno of voor kindermisbruik.

De betrokkenen bij Martijn beschikten niet over mediawijsheid. In 2007 plaatsten zij foto’s op de verenigingssite van kroonprinses Amalia (nog geen 4 jaar oud) en van twee kinderen van prins Maurits en prinses Marilène.

Eind 2011 spande het Openbaar Ministerie een procedure aan om de vereniging te verbieden. Vanwege hoger beroep kwam het definitieve verbod er pas in maart 2014.

Goedele Liekens

Van 2007 tot 2010 bestond in Nederland de commerciële zender Het Gesprek. Opgericht door een aantal mediapersonen die meer inhoud wilden naast het jachtige bestaande aanbod. Aanvankelijk zond de zender enkel interviews en debatten uit.

Ergens in die jaren zapte ik langs Canvas. In Terzake werd Goedele Liekens ondervraagd door Kathleen Cools. Liekens bleek op Het Gesprek tegenover iemand van Martijn gezeten te hebben. De formule van het probramma hield in dat twee personen met tegengestelde meningen aan een tafel werden gezet om met elkaar te praten. De deelnemers wisten vooraf niet wie hun gesprekspartner werd. Bij de redactie had niemand bedacht dat pedofilie in België gevoelig lag sinds de affaire-Dutroux. Een illustratie van de Nederlandse onbereidwilligheid om zich eerst in andere landen te verdiepen.

Cools vond het fout dat Liekens niet direct was weggelopen uit dat programma. Wat mij betreft was het eerder professioneel, ook omdat Liekens psychologe en seksuologe is en bij de Rutgers Stichting heeft gewerkt. Wel nieuwsgierig of ze na de opname nog haar gedacht heeft gezegd tegen de makers.

Martijn heimelijk voortgezet?

Woensdag 2 februari berichtte het Nederlandse journaal dat een rechtszitting had plaatsgevonden tegen drie mannen die, ondanks het verbod op Martijn, toch de werkzaamheden voortzetten op internet.

Eén van de verdedigers was de mediagenieke strafrechtadvocaat Theo Hiddema. In 2017 werd hij Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (de andere verkozene was Thierry Baudet), in 2021 stapte hij over naar de Eerste Kamer (senaat). Zijn praktijk heeft hij altijd aangehouden. En kijk eens wie er ook een verdachte verdedigt? Jazeker: Sidney Smeets.

Kandidatenlijst D66

Politiek kunnen weinig partijen verder van elkaar af staan dan Forum en D66. Deze samenwerking bewijst de professionaliteit van de twee advocaten.

In een rechtsstaat heeft iedere verdachte recht op verdediging. Menigeen begrijpt dat een advocaat niet zelf verdachte of pleger is. Op internet en sociale media verlopen discussies minder genuanceerd. ‘Waar rook is, is vuur’.

Zelfs Twitteraars zullen Hiddema niet verdenken van pedofilie of andere (zeden)misdrijven. Wie zijn Kamerzetel opgaf na verdenkingen van seksueel overschrijdend gedrag, zoals Sidney Smeets maakt het zichzelf onnodig moeilijk. Blijkbaar was werkelijkheidsbesef geen vereiste om op de D66-kandidatenlijst te mogen.

Pieter de Jonge is historicus. Hij publiceert regelmatig op www.historiek.net en is Nederland-correspondent voor Doorbraak.be.

Commentaren en reacties