fbpx


Klimaat
Paradogma

Paradogma

Doorbraak-expert Jan Jacobs in een kritische klimaatfilmParadogma is de nieuwe film van documentairemaker Marijn Poels, waarin Doorbraak-auteur en klimaatspecialist Jan Jacobs zijn opwachting maakt. Paradogma is vanaf oktober te zien in Europa, de trailer (met Jan Jacobs) vindt u hier onderaan.

Documentairemaker Marijn Poels werkte een jaar lang aan de opvolger van zijn controversiële klimaat en energie film The Uncertainty Has Settled. De titel van zijn tweede 90 minuten durende film is Paradogma en zal vanaf oktober in geselecteerde bioscopen te zien zijn tijdens de Europese tour.

Poels liet zich voor zijn nieuwste documentaire inspireren door de consequenties die hij ervoer na het uitbrengen van het eerste deel The Uncertainty Has Settled. Daarin stelt hij kritische vragen over de klimaatwetenschap en het energiebeleid zonder daaraan zijn mening te koppelen. Hij werd hiervoor zowel geprezen als verketterd.

Op zoek naar antwoorden

Wie zich kritisch uitspreekt of slechts vragen stelt over bepaalde vraagstukken wordt al snel weggezet als verdacht of gevaarlijk. Waarom eigenlijk? Poels gaat in Paradogma op zoek naar antwoorden achter dit fenomeen dat het debat lijkt te verstikken en het volk te verdelen in links, rechts, goed of slecht.

Hoe vrij en liberaal is het Westen eigenlijk? Moeten we andere perspectieven negeren of juist omarmen? Een kritische en persoonlijke reis langs oeroude tribale conflicten in een nieuwe tijd, waarin wereldbeelden met elkaar botsen, en het vrije woord steeds verder onder druk lijkt te staan.

Paradogma is het tweede deel in een geplande trilogie.

Boycot en censuur

Wie de recente heisa over het manifest Wij zijn conservatief bekijkt, ziet deze breuklijnen kristalhelder ontstaan in onze maatschappij. Wie plots zijn mening 180 graden naar die van de heersende opinie bij de gevestigde pers draait, zal baden in het licht en erkenning van journalisten en redacties van die mainstream media en hun vrienden. Wie tegendraads is en een andere mening vertolkt, zal zoals ondergetekende het predikaat ‘klimaatontkenner’ op zich zien kleven. Boycot en censuur zullen uw deel zijn. Dat mocht dus ook de sociaal bewogen en links-progressieve filmmaker Marijn Poels met zijn vorige steengoede documentaire The uncertainty has setlled  eerder ondervinden.

Duizenden mensen die getuigen over hun ervaringen worden weggezet als anekdotische verhaaltjes. Er is dus zonder enige twijfel een ivoren-toren-mentaliteit bij een groot deel van onze pers. De getuigen in de documentaire voelen dit perfect aan.

Doorbraak Internationaal

Ook Jan Jacobs speelt  een kleine rol in de documentaire. Hij staat in de trailer en op de affiche. Goed kijken! Doorbraak gaat internationaal. En daar mogen we ook wel een beetje trots op zijn.

De film zal 19 september zijn avant-première kennen in Berlijn en 29 en vanaf oktober te zien zijn in Europa.

 

Website:              www.paradogma-film.com

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.