JavaScript is required for this website to work.
Pittige partijpunten

Parti Socialiste, ook nu weer tegen godsdienst

VerkiezingenChristophe Degreef22/5/2024Leestijd 2 minuten
Paul Magnette op 1 mei 24.

Paul Magnette op 1 mei 24.

foto © Belga

Doorbraak peilt naar de pittigste verkiezingsvoorstellen. Vandaag leest u hoe beu de PS die hoofddoeken wel is.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Politieke partijen beloven tegenwoordig van alles, want er zijn immers verkiezingen. Doorbraak haalt er de pittigste  partijstandpunten uit. Men zegge het voort: de PS wil de hoofddoek opvouwen.

De Parti Socialiste gaat voluit voor de vrijzinnige Belgische staat. Daar hoort ook een hoofddoekenverbod bij, al lijken de Franstalige socialisten dat te nuanceren.

Pour le PS, cette exigence de neutralité interdit aux agents qui exercent des fonctions d’autorité, c’est-à-dire des fonctions de décision et de contrainte, et qui sont en contact visuel avec le public, de porter des signes convictionnels visibles.’

Moedig met een addertje

Alstublieft. De PS pleit in haar 1.200 pagina’s tellende verkiezingsprogramma voor een hoofddoekenverbod. En dat is moedig, gezien het feit dat haar uitdager op links – de PTB – dat niet doet.

Maar voor wie goed leest, zit er ook een addertje onder het vrijzinnige gras. Er staat immers niet dat geen enkele ambtenaar geen zichtbaar religieuze tekenen mag dragen. Letterlijk schrijft de PS: ambtenaren die autoriteit uitoefenen, het is te zeggen ambtenaren die een functie bekleden waarbij beslissingen worden genomen en beperkingen opgelegd, én die in contact staan met het publiek.

Betekent het dat een baliemedewerker op het gemeentehuis die geen beslissingen mag nemen zonder toestemming van zijn diensthoofd, wél een religieus symbool mag dragen? Wel, als u het ons vraagt staat dat er ook wel een beetje.

Gewetensvrijheid teruggeschroefd

Wat er ook van aan is, de PS meent het opnieuw met de militante vrijzinnigheid. Die moet nog volgens het partijprogramma worden ingeschreven in de Belgische grondwet. Voor de partij betekent het dat alle religieuze gebruiken en wetten ondergeschikt zijn aan de vrijzinnige staat.

Dat gaat zelfs zover dat zelfs de gewetensvrijheid van medische professionals aan banden moet worden gelegd, vindt de PS. Strikt genomen mag een dokter in dat systeem nog een euthanasie, een geslachtsoperatie of een abortus weigeren, maar zijn ziekenhuis niet. Tenminste, als die instelling door de overheid gesubsidieerd wordt.

Voor de PS moet die vrijzinnigheid ook in grotere mate door Wallonië afgedwongen worden dan nu het geval is: de deelstaten moeten meer zeggenschap krijgen in de procedures om een eredienst te erkennen. Kan België dan niet meer vrijzinnig zijn?

Christophe Degreef is journalist voor Doorbraak. Niet oud, maar wel een tikje old skool.

Commentaren en reacties