fbpx


Geopolitiek

Pleidooi voor een strategische terugtocht uit Oekraïne
In mei voerden vredesactivisten actie aan de hoofdzetel van het bedrijf Alrosa in de Hoveniersstraat in Antwerpen, midden in de Diamantwijk. Alrosa is een Russische diamanthandelaar die qua omzet kan wedijveren met De Beers, wereldmarktleider in ruwe diamant. In Antwerpen alleen al zou Alrosa een omzet realiseren van om en bij de 2 miljard dollar per jaar. De actievoerders protesteerden tegen de voortgang van de diamanthandel met Rusland. Ze waren met weinig. Slechts een tiental activisten daagde op. De twee…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In mei voerden vredesactivisten actie aan de hoofdzetel van het bedrijf Alrosa in de Hoveniersstraat in Antwerpen, midden in de Diamantwijk. Alrosa is een Russische diamanthandelaar die qua omzet kan wedijveren met De Beers, wereldmarktleider in ruwe diamant. In Antwerpen alleen al zou Alrosa een omzet realiseren van om en bij de 2 miljard dollar per jaar.

De actievoerders protesteerden tegen de voortgang van de diamanthandel met Rusland. Ze waren met weinig. Slechts een tiental activisten daagde op. De twee grote gangmakers van de Vlaamse straatoppositie, Vlaams Belang en PVDA lieten het immers afweten, elk omwille van hun eigen redenen. De eerste vanwege haar heimelijke sympathie voor het blanke, Slavische nationalisme van Poetin. De tweede vanwege haar al vijftig jaar oude doctrine die stelt dat het ‘Amerikaanse imperialisme hoofdvijand nummer één’ is, en vanwege het moreel zwaar aangebrande strategische principe dat ‘de vijand van mijn vijand mijn vriend is’.

Othman El B. en Dikke Nordin

Van de Antwerpse beleidspartijen hoefde Vredesactie nog minder steun te verwachten. De voorzitter van de N-VA heeft in zijn hoedanigheid van burgemeester van Antwerpen de diamantsector altijd een warm hart toegedragen. Bart De Wever leidde in april 2018 een stedelijke commerciële missie naar Moskou, en vergaapte zich daar met Alrosa directeur Evgeny Agureev aan toonkasten vol met schitterende diamanten.

Als het conflict in Oekraïne een oorlog is op leven en dood voor het behoud van de democratie  en het internationaal recht, dan voer je die oorlog met inzet van alle middelen die niet verboden worden door de conventie van Genève. En dan drijf je tijdens de pauze niet eventjes snel een diamanthandeltje met ‘de vijand’.

Ik weet niet hoe het met u gesteld is, maar diamant maakt geen deel uit van mijn dagelijkse behoeften. Tewerkstelling is in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt ook een zwak excuus. Er kwam echter nog een ander argument om de hoek kijken: de handel in diamant kan zeer snel verplaatst worden naar Dubaï. Maar wat let ons om economische sancties te treffen tegen Dubaï? Met dat emiraat hebben we nog een ander eitje te pellen: het is het hoofdkwartier van de topmannen van de Antwerpse cocaïnehandel. Van Othman El B. en van Dikke Nordin.

The glass ceiling is the limit

De Antwerpse diamantcollaboratie is het topje van een wereldwijde ijsberg die maar niet wil smelten. De energiegiganten zagen hun winstmarges ten gevolge van de oorlog spectaculair stijgen, evenals de banken en de agro-industriële sector. En natuurlijk de wapenindustrie. FN Herstal draait dezer dagen als een tierelier. Zelfs de Verenigde Staten – laten we wel wezen, na Rusland zelf zijn de VS toch de grootste aanjager van dit conflict – zijn er na een half jaar oorlog nog steeds niet in geslaagd om alle handel met Rusland stil te leggen. ‘Bepaalde sancties zouden de Amerikaanse economie zwaarder beschadigen dan de Russische’, zo luidt het daar.

Dat weerhield Emmanuel Macron er echter niet van met het nodige Franse pathos zijn citoyens op te roepen tot offervaardigheid in functie van de verdediging van onze vrijheid. Ook Alexander De Croo waarschuwt voor ‘vijf à tien moeilijke winters in het verschiet’ en verlangt dat we ons collectief schrap zetten. Maar als puntje bij paaltje komt, dan eindigt die collectiviteit toch altijd ergens aan de poorten van de aandeelhouderskastelen in Brasschaat, Sint-Martens-Latem en Terhulpen.  Niet The sky, maar The glass ceiling is the limit als het op solidariteit en burgerzin aankomt.

Onze economie en de hunne

Nu zal ik de laatste zijn om te stellen dat er nooit eens een beroep mag worden gedaan op de burgerzin. Maar dat vergt dan wel een moreel onberispelijk leiderschap. En daar staan we dus nog héél ver vandaan. Berekeningen in de zin van ‘deze en gene sancties beschadigen onze economie meer dan die van de vijand’ zijn zinledig. Al is het maar omdat zoiets als  ‘onze’ economie niet bestaat. ‘Mijn’ economie wordt in elk geval veel zwaarder beschadigd door de stijgende gasprijzen dan die van Poetin.

Meer nog, die berekeningen slaan een gapend gat in onze morele begroting. Het is een gesjacher met principes. Wat Rusland nu doet in Oekraïne, lijkt erg veel op wat Israël doet en deed in Syrië, Libanon, Jordanië en Egypte, De VS en het VK in Irak, de NAVO in Joegoslavië, Turkije in Cyprus en Syrië, Marokko in de Westelijke Sahara en Saoedi-Arabië in Jemen. Er is een rode draad die door al deze conflicten loopt: Joegoslavië, Irak, Libië, Syrië. Het waren allemaal staatsgeleide economieën. Dat in tegenstelling tot Israël, Turkije en Saoedi-Arabië, waar multinationals vrij spel hebben en het private bezit van de productiemiddelen heilig is. Ik spreek me verder niet uit over staatsgeleide economieën. Dat is een ander debat. Ik stel enkel vast.

Reculer pour mieux sauter

Moet ik echt geloven dat met de oorlog in Oekraïne naast dat internationaal recht ook  de democratie op het spel staat? Oekraïne is nooit een democratie geweest en het ziet er ook niet naar uit dat het in de komende twintig jaar een democratie zal worden. Dissidenten worden er met de regelmaat van een klok over de kling gejaagd.

Ik schaar mij dus niet achter de westerse oorlogsinspanningen. Dat betekent geenszins dat ik me in het kamp van de PVDA of het Vlaams Belang begeef. Als Poetin in een resolutie in het Vlaams parlement veroordeeld wordt, dan stem je voor, punt aan de lijn.

Tien keer meer betalen voor gas. Ik zou het nog willen proberen als we daarmee de mensheid van de klimaatondergang zouden kunnen redden, maar niet om een niet bestaande democratie te redden of om de illusie van een al lang aan flarden geschoten internationale rechtsorde hoog te houden.

Daarom moeten wij ons uit deze oorlog terugtrekken, en eerst uitzoeken hoe we ons voor onze defensie minder afhankelijk kunnen maken van het wankele Washington. En zorgen dat Hongarije en Polen weer in de pas lopen. Reculer pour mieux sauter.

Erik De Bruyn

Erik De Bruyn (1959) is actief in de Antwerpse sp.a.