Amir Bachrouri: ‘Minder klassieke politieke participatie bij jongeren, maar daarom niet minder interesse’
Amir Bachrouri is voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad
foto © VRT
Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, spreekt in deze podcast over de leefwereld van jongeren en hun belangstelling voor politiek.
De coronacrisis zette de leefwereld van jongeren op zijn kop en heeft bij een bepaalde groep mogelijk blijvende sporen nagelaten, al zijn die niet allemaal negatief. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, zijn visie op de leefwereld van jongeren en het onderwijs.
Onderwijs in coronatijden
Na de lagere en middelbare scholen is ook het hoger onderwijs opnieuw van start gegaan. In tegenstelling tot vorig jaar kunnen studenten elkaar opnieuw ontmoeten en les volgen in de aula. Ondanks het feit dat vorig academiejaar de universiteiten en hogescholen op slot bleven werd de rest van het onderwijs zo goed als mogelijk gespaard van strenge lockdowns. Het openhouden van de lagere en middelbare scholen was voor de politiek een prioriteit. Bachrouri vindt dit een goede zaak en is van mening dat grotere maatschappelijke problemen hierdoor deels vermeden zijn. ‘Heel wat jongeren werden niet bereikt tijdens het afstandsonderwijs in de eerste lockdown.’ Heel wat kwetsbare jongeren hebben de schoolomgeving nodig om leerachterstand te vermijden.
Bachrouri zat in het zesde middelbaar toen de coronacrisis het schooljaar beheerste. Dit had ook invloed op de eindexamens waarop Bachrouri in zijn pen kroop en een brief richtte naar de minister van onderwijs Ben Weyts. ‘Heel wat jongeren hadden het moeilijk en wisten niet meer hoe ze deze achterstand moesten aanpakken.’ Examens zijn dan belangrijk om te peilen naar hoever leerlingen staan, maar het beleid hield verder geen rekening met hoe leerlingen zich mentaal voelden. Examens werden georganiseerd alsof er geen pandemie was die onze levens op zijn kop heeft gezet, zegt Bachrouri. ‘Al is het achteraf bekeken wel positief dat we examens hebben moeten afleggen van de hoofdvakken.’ Inspraak van jongeren is daarbij belangrijk voor Bachrouri.
De taak van de Jeugdraad
Volgens Bachrouri is het belangrijk dat de Vlaamse Jeugdraad haar adviezen zo kwaliteitsvol mogelijk kan brengen en dat dit gebeurt op een onafhankelijke en genuanceerde manier. Verder moeten alle thema’s die jongeren aanspraken aangekaart worden, gaande van klimaat tot exclusiviteit en integratie. Jongeren participeren minder op de traditionele manier en hebben een minder verzuilde denkwijze dan vroeger, zegt Bachrouri. ‘Jongeren hebben meer aandacht voor de kern van de idee en hebben minder geloof in de traditionele politiek.’ Jongeren willen wel nog steeds hun stem laten horen en daar speelt de Jeugdraad een belangrijke rol in.
Minder participatie, meer interesse
Het geloof van jongeren in de traditionele politiek en instellingen is er dan wel op achteruit gegaan, dat wil niet zeggen dat jongeren minder interesse tonen in politieke en maatschappelijke thema’s. De interesse is zelfs groter dan ooit, benadrukt Bachrouri. ‘Over het klimaatbeleid hebben bijvoorbeeld bijna alle jongeren een mening.’ Die mening willen ze dan veel directer laten horen dan via het klassieke politieke model, zegt Bachrouri.
Naast meer interesse hebben jongeren vandaag de dag ook een genuanceerdere visie dan enkele jaren geleden, vindt Bachrouri. ‘Jongeren denken minder in klassieke termen van ideologie en visie en gaan makkelijker in gesprek met elkaar.’
De rol van de media
Media geven te weinig het woord aan jongeren, vindt Bachrouri. ‘Jongeren kijken anders naar media dan vroeger en hebben vooral aandacht voor het online gebeuren.’ Dit zorgt er vaak voor dat zaken zoals het journaal en duidingsprogramma’s minder hun weg vinden naar de leefwereld van jongeren. Het is aan de media om meer in te zetten op online nieuws. Ook de diversiteit aan meningen binnen de jongere generatie moet meer aan bod in de media, benadrukt Bachrouri.
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.