Astrid Elbers: ‘Aandacht voor correct taalgebruik is niet elitair’
Astrid Elbers vindt dat minder aandacht voor taal de ongelijkheid in de hand werkt.
foto ©
Het onderwijs moet aandacht houden voor een correct taalgebruik. Astrid Elbers vindt daar niks elitairs aan, integendeel.
In april ontstond er ophef in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten, nadat bekend was geraakt dat de Universiteit van Hull haar docenten had opgedragen om studenten niet meer te beoordelen op fouten tegen spelling, interpunctie en grammatica. Wijzen op taalfouten zou namelijk ‘homogeen, elitair, wit, mannelijk en Noord-Europees’ zijn en dat past niet binnen het ‘inclusieve beoordelingsbeleid’ dat de leerplannen wil ‘dekoloniseren’. Hameren op goed Engels zou zowel etnische minderheden als studenten die hun vooropleiding hebben genoten aan een minder goede school discrimineren.
Ook hier bij ons wordt geopperd dat taalfouten door de vingers moeten gezien worden. Auteur Kristien Hemmerechts zegt: “Als je op spelling focust, verlam je mensen”. Doorbraak Radio sprak met Astrid Elbers, doctor in de geschiedenis en toegepast taalkundige. Zij vindt dat een zwakkere focus op taal meer ongelijkheid in de hand werkt.
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.