Bart Steukers: ‘Heropstart economie uitgelezen moment om als overheid te investeren in bedrijven’
Bart Steukers, CEO van Agoria
foto © Belga
Technologie wordt steeds belangrijker. In deze podcast geeft Bart Steukers, CEO van Agoria, meer uitleg over de toekomst van de sector.
De coronacrisis toont aan dat technologie in alle aspecten van ons leven steeds belangrijker wordt. De Belgische sectorale werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven Agoria wil sterk inzetten op de vooruitgang van technologie en het versterken van technologische bedrijven en ziet hiervoor tal van opportuniteiten in het post-coronatijdperk. In deze podcast van Doorbraak Radio geeft Bart Steukers, CEO van Agoria, meer uitleg over de doelen van Agoria.
Wat is Agoria?
Agoria is dé technologiefederatie van ons land en baant het pad voor alle technologisch geïnspireerde bedrijven van België, zegt Steukers. Op die manier wil Agoria technologische vooruitgang in onze maatschappij waarmaken. Ondertussen maken er meer dan 2000 bedrijven deel uit van Agoria en stimuleert de technologiefederatie verdere technologische vooruitgang.
Voor Agoria gaat technologie verder dan ICT en digitalisering. ‘Technologiebedrijven zijn niet enkel terug te vinden in de digitale sector, maar ook bijvoorbeeld in de productiesector en de defensie-industrie.’ Agoria wil technologie een plek geven in tal van sectoren en zet sterk in op samenwerking met universiteiten en kennisinstellingen. We mogen in België terecht trots zijn op onze technologische sector, vindt Steukers. ‘We moeten hier meer durven op inzetten.’
Specifieke uitdagingen
De technologische sector staat voor grote uitdagingen, maar in iedere uitdaging schuilt een opportuniteit. De coronacrisis heeft ons leven sterk veranderd, maar zonder technologie was het nog moeilijker geweest om onze economie draaiende te houden, zegt Steukers. ‘Digitalisering van het onderwijs leek lang onmogelijk maar ondertussen hebben we geleerd dat ze een goede aanvulling kan zijn op de klassieke vorm van onderwijs.’
Ook in de zorg wordt er steeds meer gebruik gemaakt van technologie, benadrukt Steukers. ‘Het doel is ziekenhuizen zonder bedden te bekomen omdat technologie helpt voorkomen dat mensen ziek worden of omdat de zieken van thuis uit kunnen behandeld worden.’ Het principe van zorg op afstand bestaat op dit moment bijvoorbeeld al in de VS.
De gevolgen van de coronacrisis
Net zoals in andere sectoren voelt ook de technologiesector de gevolgen van de coronacrisis. Puur cijfermatig bekeken maakte de sector in 2020 een omzetverlies van 5%. Wel moeten we hierbij een onderscheid maken tussen de verschillende soorten bedrijven, benadrukt Steukers. ‘IT-bedrijven kenden groei doordat veel zaken digitaal gingen, maar ook de IT-sector is deels afhankelijk van mensen.’ Zo verliep de invulling van allerhande projecten moeilijker door de coronacrisis.
Landen die snel uit een economische crisis komen en op relance inzetten doen het ook in de jaren nadien stukken beter. Het Belgisch relanceplan is op papier ambitieus, maar vaak gaat het over infrastructuurprojecten die in het verleden al hadden moeten klaar zijn, vindt Steukers. ‘We hebben die infrastructuur inderdaad nodig maar dit plan geeft de industrie amper een duwtje in de rug.’
De heropstart van de economie is het uitgelezen moment om iets te doen voor onze bedrijven. Daarom roept Steukers de overheden op om vooral de bedrijven die het DNA van onze economie vormen niet te vergeten, namelijk de KMO’s. ‘Laten we niet vergeten dat we een echt KMO-land zijn met een sterke focus op export.’ De middelen zijn er, de overheid moet die nu vooral in de juiste bedrijven investeren, zegt Steukers.
Samenwerking tussen onderwijs en industrie
Om als maatschappij tegemoet te komen aan de uitdagingen van morgen moeten we inzetten op een betere samenwerking tussen onderwijs en industrie, en dat in de breedste vorm. We moeten buiten de lijnen durven kleuren, vindt Steukers. ‘Na het behalen van een diploma aan een universiteit of hogeschool begint het nog maar. Er zou meer moeten nagedacht worden over het voortdurend bijscholen van afgestudeerden.’ Ook bedrijven moeten sterker inzetten op bijscholing en levenslang leren.
Auteur artikel: Rani De Leeneer
Categorieën |
---|
Personen |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.