JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Bauwens en Maddens: ‘Groen neemt de bocht en Almaci vliegt eruit’

David Geens23/3/2022
Meyrem Almaci neemt afscheid als voorzitster van Groen

Meyrem Almaci neemt afscheid als voorzitster van Groen

foto © Belga

Almaci stopt als voorzitster van Groen. Heeft zij gefaald met de communicatie rond de kernuitstap? Wat zijn de gevolgen voor Vivaldi?

Onze analisten Bart Maddens en Pieter Bauwens staan natuurlijk stil bij het recente nieuws dat Meyrem Almaci stopt als voorzitter van Groen.

De partij heeft de kans gemist om elegant de bocht te nemen rond het uitstel van de kernuitstap, en dat weegt intern blijkbaar toch zwaar genoeg om deze beslissing te nemen. De vraag is nu hoe hard dit gaat wegen op Vivaldi en welke koers de nieuwe voorzitter zal varen om Groen terug meer te profileren.

Peilingen

Misschien is dit ook een voorafname op de peilingen, die blijkbaar uitgesteld zijn en zelfs opnieuw afgenomen werden om de kernenergiebeslissing mee te laten tellen. En wie weet ook het Rousseau-konijneffect? ‘We moeten eerlijk zijn dat een optreden in een programma met anderhalf miljoen kijkers zwaarder weegt dan een gesprek in Terzake‘, zegt Bauwens. ‘De meeste commentaar wordt geleverd door politici die niet uitgenodigd worden in populaire programma’s.’ Daarover zou het debat moeten gaan, want Vlaams Belang en PVDA zullen nooit die kans krijgen.

Maddens vind ook de uitspraak van Bart De Wever over Zuhal Demir ooit op het hoogste schavot een blamage voor Jan Jambon, terwijl zijn regering hard werkt en resultaten neerlegt. Of zou zij eerder naar voren geschoven worden als nieuwe voorzitster van de N-VA?

Ten slotte stellen we vast dat premier De Croo zich goed voelt bij Spaanse socialisten en ons land binnen Europa eerder bij de Club Med parkeert, dan bij het zuinige Nederland en Duitsland.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties